Obrázek k článku Skyline: Kapela je superschopnost. Příběh velkých změn u české taneční jedničky
| Šárka Hellerová | Foto: Lukáš Wagneter

Skyline: Kapela je superschopnost. Příběh velkých změn u české taneční jedničky

Skyline vydali energií překypující album Superpowers, první se zpěvačkou Nvtvlií. Probrali jsme jejich dvouleté soužití i kapelní superschopnosti.

„Je to naše devátá deska, jsme už trochu dinosauři,“ říká bubeník Radek Bureš ve sklepě smíchovského podniku Ty kávo!. Večer se zde koná poslechovka nové desky, která se bude křtít 7. listopadu v Lucerna Music Baru v Praze.

Sedím u stolu s většinou skupiny a povídáme si o tom, jak tuhle partičku, kterou naštěstí nezasáhl žádný meteorit, v posledních dvou letech ovlivnila čerstvá posila. Do kapely po odchodu Marky Rybin na doporučení Mejly z Vypsané fixy (Skyline mu posílají ještě jedno poděkování) přišla Natálie Míšová aka Nvtvlie. „Jsem ráda, že jsme spolu vytvořili něco takového, jako je album Superpowers,“ říká Natálie, kterou prý mile překvapilo, do jak velké a profesionální kapely vlastně nastoupila.

„Ulevilo se nám,“ připouští Radek. „Když dojde na změnu frontmana, je vždy neznámou, jak z toho kapela vybruslí.“ Dnes už je aktuální složení prověřené dlouhou řadou koncertů a nahráváním desky, a je tak zřejmé, že si Skyline cestou zvládají střihnout i nějaké ty parádní piruety. Ať už to bylo třeba letošní vystoupení na druhé největší stagi festivalu Rock for People, které bylo pro Natálii splněným snem, či singly Lets Get Floatin‘ či Sorry Not Sorry – obojí koncentrovaná energie sbalená na cesty.

„Co si budeme povídat, Maru byla větší živel na stagi, ale zas menší ve studiu,“ uvažuje frontman MC Jacob nad změnou v kapele. „Ale mně je ta stage stejně pořád malá. A ve studiu je velká výhoda, že Naty víc baví tvořit společně s námi,“ pochvaluje si taky, že se Natálie nebojí ozvat se svými nápady a názory: „Je fajn, že se zkoušíš prosadit, i když to nemá žádný smysl. Nice try,“ dobírá si v legraci kolegyni.

„Na pódiu se musím spíš skrývat, Kuba vždy vyhodí nohy vysoko do vzduchu, a to nechci chytnout,“ směje se otázce, jaké to vedle hyperaktivního kolegy na pódiu je.

„Každý je jiný a každý má svou superschopnost i nesuperschopnosti – vždy je důležité znát obojí a vědět, co bude parťák na pódiu vykrývat,“ říká Jacob v odkazu na název nové desky.

„Nejde samozřejmě jen o vizuální vjem, ale i o barvu hlasu, která na lidi působí jinak, ale minimálně stejně dobře,“ vrací debatu k muzice a výměně na pozici zpěvačky Martin Hoffer – producent hudby. Právě u něho se rodí všechny písně, než se dostanou k oběma vokalistům, kteří si píší své texty. „Naty je na tom hodně technicky dobře a je na sebe přísná. Rozezpívává se a nemůže se stát, že by zapomněla text. Je z nás možná nejdisciplinovanější,“ pochvaluje si Martin.

Některé písně si pro sebe uzme Jacob, jiné Natálie, na dalších se jejich vokály potkají. „Nikdy to neděláme na sílu. Občas cítíš, že si něco chceš sobecky ukrást a dává to smysl, každý si přeje mít svoji písničku. Je to práce se dvěma frontmany. Jin a jang.

Někdy tam nepotřebuji druhou roli, jindy ano,“ vysvětluje MC Jacob a Martin dodává, že kombinace zpěvačky a rappera může lehko evokovat devadesátá léta, a tomu se snaží vyhnout. „Je málo kapel, které s tím umí pracovat a zní cool. Zvládají to třeba Die Antwoord. Je to těžká disciplína, ale myslím, že třeba v Sorry Not Sorry jsme ji zvládli.“

Jin a jang

Neuvažovali tedy Skyline někdy, že budou bez zpěvačky? „Tak já jdu,“ zvedá se teatrálně Natálie a kapela ji zadrží. „Ne, rádi se trápíme,“ vtipkuje Martin. „Několikrát! Po každém odchodu si říkáme, že na holky kašlem,“ přisazuje Jacob a Radek vše uvádí na pravou míru: „Pár koncertů jsme tak z nouze odehráli a ženský element nám chyběl. Asi by nás nebavilo dělat jen Kubovy „frajerské“ songy, máme rádi i ty jemnější. Tyhle póly byly v naší kapele vždycky a chceme to tak dál.“

Ve Skyline mají všichni kromě kapely svou další profesi. S výjimkou Jacoba, který je fitness trenér a majitel gymu, se u všech týká hudby. Radek je hudební ředitel v rádiu, zatímco Martin má vlastní akademii elektronické hudby. Natálie začíná s profesionálním songwritingem, ať už v duu se svým partnerem Ronym Janečkem, či na songwriting kempech s aktuálně velmi produktivním Janem Vávrou. A kytarista Majkii B skládá znělky pro rádio i televizi, přičemž ze všech těchto aktivit kapela těží.

Radek jinak působí jako obří síto nových jmen na hudební scéně. Martin žije vášní pro aktuální zvuk a trendy v sound designu. Pro Natálii zase nebyl problém se přeorientovat z více písničkářského stylu k psaní textů v jiných žánrech. „I když je to jiná kapela s jiným humorem, základ je stejný – všichni chceme hit,“ přiznává Natálie a spolu s Jacobem upozorňuje, že s angličtinou jim pomáhají Hanka 148 a Čecho-Kanaďanka Lucy Michelle: „Nikdy nebudeme znít jako rodilí mluvčí, ale nechceme, aby to byl paskvil.“

Jak už bylo zmíněno, skladby se začínají rodit u Martina Hoffera, který tvrdí, že je zvukem posedlý. Když jede na dovolenou, první balí laptop a sluchátka, aby mohl tvořit. „Jeho tracky jsou na takové úrovni, že není moc třeba mu do toho kecat,“ myslí si Radek a Martin navazuje: „Ale brainstorming více hlav je vždycky lepší. Nevadí mi ale, když přijde až ke konci. Když mi pak tři lidi řeknou, že něco není dobré, tak jim věřím a klidně to vyhodím, i když sám jsem s tím spokojený. Prolnutí našich vkusů a názorů funguje.“

Když se ptám na aktuální inspirace, padají jména jako Chase & Status, Fred again…, Jamie XX, ale i Prodigy. Jak kapela zdůrazňuje, inspirace může přijít odkudkoli. Víc než o konkrétní jména jde ale o zvuk a způsob, jakým ho dosáhnout. „V tom je podle mě Martin u nás špička,“ věří Radek. „A jestli ta deska bude blbá, je to na mně,“ směje se producent kapely.

Zmínili jsme, že Jacob je jediný, jehož „denní“ job nesouvisí s hudbou. Taky je ale asi jediný, kdo už jednou všechno ostatní opustil, aby se zkusil věnovat právě jen kapele a hraní. Časem ale zjistil, že než aby utíkal z koncertu kapely na DJ set a zpátky, radši stejně jako ostatní přelévá energii mezi dvěma profesemi, které miluje. „Možná jsem si taky uvědomil, že svět na nás nečekal. Člověk pozná, kdy to jde nahoru, a ani teď není chvíle, kdy bych měl pocit, že je čas dát výpověď v práci. Ale to nevadí, teď máme skvělou pozici. A utíkáme z něčeho, co nás baví, do něčeho, co nás taky baví,“ říká Jacob, který v uplynulém roce vyzkoušel něco ve svém životě naprosto bezprecedentního. Normálně si totiž pouští hudbu nonstop – doma, v gymu, kam si nedávno dokonce pořídil nový mix pult, v autě či na motorce. Nyní však musel vydržet víc jak měsíc zcela bez hudby, když přijel do Dominikánské republiky, aby se zúčastnil reality show Survivor. Nejdřív mu nedošlo, co se mu tam zdá tak divné. Až po chvíli si uvědomil, že to je absence jakékoli muziky.

Superschopnosti superkapely

„Každý do kapely dává něco jiného a ve finále z toho je superschopnost celku,“ charakterizuje bubeník Radek Bureš kapelu. „Naty přináší ženskou energii a silné melodie,“ zmiňuje jako první zpěvačku Natálii Míšovou, nejčerstvější posilu skupiny, která se na scéně pohybuje již 27 let. „Hoffy je machr na hudební technologie a producent, který skládá většinu hudby,“ uvádí producenta všech tracků Martina Hoffera. „Kuba je frontman, který umí skvěle strhnout lidi,“ stručně představuje rappera Jakuba Bínu alias MC Jacoba. „Já jsem taková panímáma, která to drží pohromadě a prudí s deadliny. A Majkii je z nás nejlepší muzikant a takový náš přenosný Buddha. Vnáší k nám klid.“ „Byl by supr dealer,“ trestá vtipem Jacob kolegu kytaristu Mariana Balatu, který v tu chvíli na rozhovoru ještě nebyl přítomen. „Myslím, že díky tomu mixu vlastností jsme si vždycky našli cestu dál, i když to někdy bylo komplikované,“ uzavírá Radek otázku, kdo má jaké superschopnosti. Hlavní ale je, jak dobře se doplňují.