Obrázek k článku „Sní tvoje srdce jak Jeffrey Dahmer.“ Eminem a Katy Perry čelí kritice za texty o sériovém vrahovi
| Michael Švarc | Foto: Craig McDean, Universal Music

„Sní tvoje srdce jak Jeffrey Dahmer.“ Eminem a Katy Perry čelí kritice za texty o sériovém vrahovi

Katy Perry, Eminem nebo Kesha se v posledním týdnu stali terčem kritiky. Ve svých písních totiž odkazují na sériového vraha Jeffreyho Dahmera, jehož životní příběh je zmapován v aktuálním seriálovém hitu od Netflixu. Podle některých lidí jsou reference na několikanásobného zabijáka, kanibala a nekrofila neuctivé k obětem.

Posluchače rozezlilo několik přímých odkazů na Dahmera v textech. „Je to zvíře, říkám jí karma. Sní tvoje srdce jako Jeffrey Dahmer,“ rapuje Juicy J v megahitu Dark Horse od Katy Perry. Podle některých lidí je něco takového nepřípustné a zpěvačka by se měla omluvit.

„Jeffrey byl notorický sériový vrah a Katy se rozhodla zromantizovat jeho kriminální a nelidské činy. Je mi z toho upřímně zle. Musí se omluvit,“ cituje server Mirror jednoho z rozlícených fanoušků, který se o svou frustraci podělil na Twitteru.

Posluchačům se v této souvislosti nelíbí mimo jiné fakt, že v roce 2013, kdy píseň vyšla, se nikdo nad těmito slovy nepozastavil. Song Dark Horse byl naopak megahitem; jen na YouTube má přes 3,3 miliardy zhlédnutí. Nutno podotknout, že Katy Perry byla za píseň kritizována i v minulosti, nicméně v souvislosti s údajně iluminátskou symbolikou.

Obdobně začali posluchači pranýřovat Keshu, která se k Dahmerovi odkazuje v písni Cannibal z roku 2010. V ní se k sériovému vrahovi přirovnává a zpívá, že chce játra adresáta na podnose, jako dezert si dá jeho zuby a na povrch vyplave její vnitřní Jeffrey Dahmer.

Tento úsek ovšem nenapsala Kesha, ale americká zpěvačka a skladatelka Pebe Sebert, která se své kolegyně zastala s tím, že v té době byla příliš mladá na to, aby vůbec věděla, kdo Jeffrey Dahmer je. Při tvorbě textu byl navíc použit generátor slov, který na slovo „goner“ vyhodil rým právě s „Jeffrey Dahmer“, což do konceptu písně podle Sebert zapadalo.

„Je mi líto všech, kteří při téhle tragédii ztratili člena rodiny. Nikdy jsme nechtěli nikomu ublížit,“ uvedla jedna z autorek textu na Tiktoku.

Eminem k sériovému vrahovi odkazuje hned ve třech písních, a to v Brainless z roku 2013 a dvou skladbách z roku 2009 - Must Be The Ganja a Bagpipes From Baghdad. „Tváří v tvář dilematu můžu být dalajláma a být klidný, nebo může být drama, o krok dál než Jeffrey Dahmer,“ rapuje Eminem v Must Be The Ganja.

Umělci našli u některých posluchačů i zastání. Navzdory tomu, co Jeffrey Dahmer provedl, a jakým způsobem své oběti vraždil, je nesmyslné hudebníky pranýřovat za deset let staré texty.

Seriál Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera se hned po nasazení stal jedním z nejsledovanějších seriálů Netflixu. Pro zajímavost, o soundtrack se postarali Nick Cave s Warrenem Ellisem.