Obrázek k článku Slowthai je před soudem za znásilnění. Festivaly stahují jeho jméno z plakátů
| boi | Foto: Universal Music

Slowthai je před soudem za znásilnění. Festivaly stahují jeho jméno z plakátů

Rapper svou vinu popírá. Po dvou obviněních ze znásilnění byl Slowthai vyřazen z programu největších britských festivalů v Glastonbury, Readingu a Leedsu. Objevit se má například na slovenském festivalu Pohoda.

Rapper, nominovaný na cenu Mercury, jehož skutečné jméno je Tyron Frampton, byl obviněn ze dvou případů znásilnění. Dříve tento týden a 16. května se objevil před soudem v britském Oxfordshire. Píše o tom anglický server NME.

Osmadvacetiletý umělec se k soudu připojil prostřednictvím videohovoru a potvrdil pouze své jméno, datum narození a adresu.  Znásilnění se měl podle obžaloby dopustit v Oxfordu v září 2021.

Poté, co byla vznesena obvinění, byl rapper nenápadně vyřazen z programu nadcházejících velkých festivalů. Ani Slowthai, ani organizátoři festivalů Glastonbury a Reading & Leeds zatím oficiálně nic neoznámili, jméno Slowthai ale zmizelo z plakátů. V Případně Readingu a Leedsu se původně rapper objevoval pod Lewisem Capaldim a měl vystoupit na hlavní scéně. Ale plakát s line-upem na webových stránkách festivalů už jeho jméno neuvádí.

Obdobně se zachovali i pořadatelé Glastonbury. V abecedním pořadí se původně jeho jméno objevovalo v levém dolním rohu plakátu, ale na webových stránkách už není uveden. Festival se bude konat na farmě Worthy v hrabství Somerset mezi 21. a 25. červnem. Otázka se vznáší i nad koncertem ve Wembley, kde měl Slowthai předskakovat skupině Blur.

U nás poprvé vystoupil na loňském ročníku Rock for People a letos ho má v programu slovenská Pohoda.

Po prvním soudním jednání byl Frampton propuštěn na kauci a příští měsíc se má objevit před soudem v Oxfordu. Na sociálních sítích popřel jakoukoli vinu. „Pokud jde o zprávy o mně šířené obvinění, jednoznačně popírám obvinění,“ vzkázal svým fanouškům. „Jsem nevinný a věřím, že mé jméno bude očištěno. Do té doby budu vynakládat veškerou svou energii na to, aby toto bylo rychle a spravedlivě vyřešeno. Prosím své příznivce, aby se k této situaci nevyjadřovali a respektovali proces a soukromí mé rodiny.“

Slowthai se proslavil svým debutovým albem Nothing Great About Britain, které vyšlo v roce 2019 a bylo nominováno na cenu Mercury Prize. S druhým albem Tyron (2021) se dostal na první příčku britského žebříčku. Letos vydal třetí plnohodnotné album s názvem UGLY, za které si vysloužil pochvalné recenze. V jeho kariéře nejde o první skandál. V roce 2020 byl kritizovaný za svoje nevhodné chování na předávání cen NME.