Obrázek k článku Sleep Twitch: Po každém dobrém mejdanu musí vzniknout nová kapela
| Marek Reinoha | Foto: Marek Reinoha

Sleep Twitch: Po každém dobrém mejdanu musí vzniknout nová kapela

Kytarovka Sleep Twitch vznikla před necelými dvěma lety a mě zaujala už prvním singlem DHQ, který vydala v červnu loňského roku. Od té doby jsem ji začal sledovat a byl jsem v publiku na dvou z těch dvou koncertů, jež k datu, kdy tento článek píšu, odehrála. Z toho je zřejmé, že mě baví nejen jejich nahrávky, ale že mě hoši přesvědčili i naživo.

Skupinu tvoří kytarista a zpěvák Vladimír Sejk aka Wlado, kterého znáte i z Headlineru, a basák Ondra Koláček, kteří spolu kdysi hráli ve skupině The Linings. Do tria je doplnil bubeník Radek Železný, jenž dříve hrál například v kapelách My Dead Cat, De Mood nebo Lillion Brosis.

Wlado mi ke vzniku skupiny řekl: „My s Ondřejem jsme měli kapelu The Linings, která tak nějak vyšuměla před šesti lety, byť oficiálně jsme to nikdy nepoložili. A když kapelu nemáš, tak aspoň chodíš na různý ostatní kapely. No a to jsme dělali hodně. Většinou jsme se pak opili a zakládali nový kapely, jak to tak bývá, protože na dobrým mejdanu musí vzniknout nějaká kapela…“ vypráví, jak se to celé seběhlo. „Impulzem pro vznik Sleep Twitch byl vlastně asi Ondra, protože si začal doma hromadit nový nástroje a čím dál častěji debaty o nové kapele inicioval. Shodou náhod se pak do Prahy přestěhoval Ráďa, kterého jsme znali ze společných koncertů, když hrál s geniálníma Lillion Brosis. Vždycky nás bavilo, jak do těch bubnů mydlil, a navíc to je hodnej kluk. Tak jsem přišel s tím, že si pronajmeme nějakou zkušebnu. Zároveň jsme si zakázali nosit nějaký připravený nápady. Prostě jsme se jednoho odpoledne sešli a začali hrát, jestli to bude dávat smysl. A smysl nám to dává vlastně už přes dva roky.“

A jak to Wlado říká, tak to bylo. V té zkušebně se tehdy sešli, dali dohromady tři songy a všechny je nahráli.

Debutový singl DHQ.

Byl mezi nimi i výše zmíněný debutový singl DHQ, což je zkratka slov Drawn, Hanged and Quartered a jedná se o pojmenování pro nejtvrdší a zároveň nejsurovější trest, který bylo možné ve středověku vyřknout. Je to poměrně úsporná, postupně gradující dynamická skladba, v níž dominuje výrazná basová linka vyplňující prostor pod přiměřeně špinavou a zajímavě pojatou kytarou a občasným zpěvem, který zaujme jistotou ve frázování.

DHQ byl hodně povedený počin, z něhož bylo patrné, že kapelu tvoří zkušení muzikanti, a který naznačoval, že se v tuzemské kytarové výhni začíná kout velmi zajímavé železo. To potvrdilo i zanedlouho vydané třípísňové EP nazvané Alpha Apex, na němž se vedle DHQ objevily ty další dva první songy, které Sleep Twitch ve zkušebně spáchali a které se nesou v podobném duchu jako DHQ.

Žánrově se ta muzika zařazuje těžko, ale kdybych se o to měl pokusit, použil bych slova jako alternativní kytarový rock s vlivy grunge okořeněný punkem. EP nahrávali ve studiu Parlay Sound pod dohledem Jana Vegyho Táborského a o mastering se jim postaral Rhys Braddok, hudebník a producent z Nového Zélandu usazený v Brně. Dle mého názoru to byla skvělá volba, jelikož nahrávka oplývá výborným soundem všech tří nástrojů (ten zvuk basy v Level 1 prostě miluju) a i kapela si spolupráci s nimi velmi chválí.

Koncertní debut si Sleep Twitch odbyli až 22. dubna letošního roku, kdy zahráli v pražském klubu Kaštan. Nemohl jsem tam chybět a v reportu z onoho koncertu jsem tehdy napsal: „Je to fakt dobrý. Pánové vědí, co chtějí hrát, a dávají to dobře. Budou-li na sobě dál pracovat, mají na to, aby se stali klubovou senzací.“ A myslím si to pořád. Jejich hudba však očividně nezaujala jen mě, ale i Kaye Buriánka, dramaturga letních Pontonů časopisu Headliner, protože je pozval na ten první letošní. A jako by mě pánové vyslyšeli, protože jejich koncert na Pontonu byl ještě lepší než ten v Kaštanu.

Očividně na sobě tedy pracují. A nejen to, mají nahrané druhé EP, které se bude jmenovat Beta Brut a bude obsahovat opět tři písničky. Když jsem se Wlada zeptal, jaké bude, řekl mi: „Nedokážu posoudit, jestli a nakolik se liší od naší první nahrávky, ale řekl bych, že jsme se rozhodli jít víc cestou písniček. Celý mi to přijde přímočařejší a sebevědomější. Velkou práci na něm odvedl Vegy, který je s námi od začátku jako takovej nehrající člen a dost podstatně nám při nahrávání pomohl i teď. A funguje i jako poradní hlas nad mixama, které má na starosti opět Rhys Braddock. Těším se, až s tím budeme moct vyjít ven.“ To by Sleep Twitch chtěli stihnout do konce letošního roku i s klipem. Do té doby si na ně určitě zajděte někam naživo.

Level 1 otevírá EP Alpha Apex.