Obrázek k článku Skywalker nebo Emma s Jordanem? O Eurovizi bojuje celkem sedm interpretů
| Šárka Hellerová | Foto: Eurovision Song Contest CZ

Skywalker nebo Emma s Jordanem? O Eurovizi bojuje celkem sedm interpretů

O účast na Eurovision Song Contest 2022 se uchází sedm českých interpretů se svými skladbami. 15. prosince skončí hlasování, které spolu s rozhodnutím odborné poroty určí, zda bude v Turíně Českou republiku reprezentovat Annabelle, Elis Mraz, Emma Smetana x Jordan Haj, Giudi, Skywalker, The Valentines či We Are Domi.

Loni v Rotterdamu soutěžil Ben Cristovo s písní Omaga. Národní kolo Eurovize rozhodne, zda ho příští rok bude následovat některá ze tří hudebnic, dvojice Emma Smetana x Jordan Haj nebo některá z nominovaných kapel. Z poloviny o vítězi rozhoduje porota složená z předchozích reprezentantů soutěže z různých zemí, čtvrtina odpovědnosti připadá českým fanouškům a čtvrtina nově i hlasujícím ze zahraničí. Jméno vítěze národního kola se dozvíme den po ukončení hlasování, tedy 16. prosince. Postoupí do jednoho ze dvou semifinále, které se budou konat 10. a 12. května 2022 v Turíně. Stejně jako finále jež proběhne 15. května.

Annabelle, jež byla nominovaná na Objev roku v anketě Český slavík 21, do národního kola vstupuje s s písní Runnin‘ Out Of F* Time a ambicí zaujmout nejen zahraniční publikum ale i labely a dostat se do světových rádií. Elis Mraz v národním kole soutěží již podruhé, tentokrát se svou autorskou skladbou Imma Be, již si i sama produkovala.  Jako Emma Smetana x Jordan Haj vstupuje do Eurovize hudební i partnerská dvojice, která pro tuto příležitost vybrala píseň By Now. Guidi, česká umělkyně žijící v Itálii, svou a capella skladbu Jezinky, pojednávající o strachu zakořeněném hluboko v každém člověku, představila na konci listopadu. Do Turína by se rádi podívali i Skywalker se skladbou Way Down. Hradecké trio The Valentines, které mimochodem můžete znát z Headliner Pontonu, zkusí zaujmout skladbou Stay or Go, jehož nahrávku masteroval Ted Jensen, který produkoval desky Madonny nebo Rolling Stones. Případné vítězství elektropopových We Are Domi a jejich sklaby Lights Off by zase mohlo přinést i hlasy z Norska, odkud část skupiny pochází. Česká televize zveřejní i Live Sessions, které hudebníci nahráli v jejích studiích.

Hlasování bude probíhat skrze webové rozhraní zveřejněném přes sociální sítě a webové stránky soutěže a přes oficiální aplikaci Eurovision Song Contest, která je dostupná na obou dominantních mobilních platformách zdarma. Novinky o české účasti v Eurovision Song Contest 2022 sledujte zde.