Obrázek k článku Škwor vládne domácí hitparádě. Rockeři prolomili rapovou nadvládu
| Lukáš Rešl | Foto: Ondřej Pýcha

Škwor vládne domácí hitparádě. Rockeři prolomili rapovou nadvládu

Nejprodávanější deskou uplynulého týdne se u nás podle pravidelného žebříčku IPFI stala novinka Sobě věrněj skupiny Škwor. Svým jedenáctým albem tak rockeři po týdnu sesazují Silent Kill rappera PTK.

Rock žije a s ním i kapela Škwor, která si po téměř třech letech opět šáhla na vrchol hitparády IFPI. Čtveřice tak zaznamenává další úspěch po vyprodaném dvojkoncertu v pražském O2 Universu, kde poprvé představili nové písničky z čerstvé desky Sobě věrnej.

Přitom dlouhodobě žebříčku nejúspěšnějších desek dominují rapové nahrávky Calina, Viktora Sheena nebo také Yzomandiase, kteří tvoří dominantní rapovou hegemonii. Rockové nahrávky pronikají do nejužší špičky žebříčku jen zřídka. Letos se na vrchol vedle Škworů dokázala ještě koncem ledna vyškrábat deska Rush! italských superstar Måneskin.

Škworům se v minulosti povedlo vyškrábat na vrchol ještě dvakrát, konkrétně s alby Drsnej kraj (2011) a Tváře smutnejch hrdinů (2020). Obě desky však vydrželi na prvním místě pouze týden. A zdá se, že s globálním úspěchem Viktora Sheena na platformě Spotify, se ani tahle Škwoří novinka na špici příliš dlouho neohřeje.

Tomu mohou nasvědčovat i výsledky dalšího žebříčku IFPI, který mapuje nejposlouchanější skladby v uplynulém týdnu. V jeho první desítce nefiguruje ani jeden singl Škworů. Mezi nejpopulárnější skladby patřily naopak Vzhůru Celou Noc od rappera PTK, Režim nerušit Dollara Prynce nebo Greedy od Tate McRae.