Obrázek k článku Skotové Franz Ferdinand přijedou své dvacetiny slavit i na Colours of Ostrava
| Šárka Hellerová | Foto: Donald Milne

Skotové Franz Ferdinand přijedou své dvacetiny slavit i na Colours of Ostrava

K The Killers, Twenty One Pilots, Martinu Garrixovi a dalším hudebníkům přibyla v programu Colours of Ostrava skotská indierocková kapela Franz Ferdinand.

Držitelé Brit Awards, Mercury Prize a několika nominací na Grammy brzy vydají best of album Hits To The Head. Franz Ferdinand, které festival oznámil jako poslední z hlavních headlinerů, vydávají výběrové album u příležitosti kulatého jubilea.

Dvacet skladeb k dvaceti letům existence skupiny vyjde počátkem března a kromě největších hitů obsahuje i dvě nové, v roce 2020 nahrané, skladby. Frontman Alex Kapranos přirovnal vznik kompilace k připravování setlistu na festival. „Chcete hrát písně, které si lidi přejí slyšet. Hity. Přinést hity k hlavě. Srdci. Nohám. To znamená jednoznačně singly, ale také písně, které mají zvláštní význam pro kapelu i publikum, jako je třeba skladba Outsiders,“ řekl Kapranos a dodal, že k tomu všemu kapela přihodila dvě novinky, písně Billy Goodbye a Curious. Na obou se podílel producent Stuart Price.

„Mám přátele, kteří věří, že pokud máte best of album místo kompletní diskografie, nejste opravdový fanoušek. Myslím na sbírku desek mých rodičů, když jsem byl ještě dítě. Miloval jsem jejich výběrová LP. Jsem vděčný, že měli Changes nebo Rolled Gold,“ vysvětluje Kapranos. „Tyto desky byly mým výchozím bodem. Mým zasvěcením.“

Franz Ferdinand nadchli už svým debutovým albem, na kterém byla skladba Take Me Out. Kromě Mercury Prize jim už první deska přinesla nominace i výhry na Brit Awards. Celkem byli také pětkrát nominováni na Grammy. S posledním albem Always Ascending kapela do svého syrového rock'n'rollu přizvala elektroniku. V loňském roce Franz Ferdinand vyměnili bubeníka Paula Thompsona, jenž byl v kapele od začátku, za bubenici Audrey Tait.

„Pořád rád potkávám lidi na turné a poslouchám jejich příběhy, jak se hudba stala soundtrackem jejich životů. Pro tento pocit hudbu děláme. To je ta nejlepší věc, kterou jako umělec můžete slyšet,“ řekl zpěvák Alex Kapranos ke kulatému výročí.

„Franz Ferdinand uzavírají sestavu hlavních headlinerů letošního ročníku. Zahrají ve čtvrtek na hlavním festivalovém pódiu před kapelou The Killers, bude to radostný kytarový večer," říká k nově oznámenému jménu ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová.

Devatenáctý ročník festivalu Colours of Ostrava proběhne od 13. do 16. července 2022 v ostravských Dolních Vítkovicích. K již potvrzeným zahraničním jménům patří The Killers, Twenty One Pilots, Martin Garrix, LP, Kings of Convenience, Meduza, Youssou N´Dour, Inhaler, Modest Mouse, Phoebe Bridgers, Princess Nokia, Sleaford Mods, Hiromi, Wardruna a řada dalších. Vedle zahraničních i domácích kapel nabídne festival tradičně na mnoha pódiích bohatý doprovodný program – rozsáhlé mezinárodní fórum Meltingpot, divadla, workshopy, filmy či výtvarné instalace.