Obrázek k článku Od looperu k popu. Nový singl z debutu Terezy Balonové naznačuje změnu
| Šárka Hellerová | Fott: Vašek Ryba

Od looperu k popu. Nový singl z debutu Terezy Balonové naznačuje změnu

První studiová deska Terezy Balonové se jmenuje Půlnoc a poslechnout si ji budete moci již koncem března. Zpěvačka na ni láká novým videoklipem ke skladbě Jsem.

„Je to tříletá práce a má pro mě velký význam. Před odevzdáním mě trochu chytala panika,“ říká Balonová o svém debutovém albu. „Už mám ale velkou potřebu to dát ven,“ nemůže se zpěvačka, kterou jsme do žebříčku nadějí české hudby zařadili už loni, vydání své první desky dočkat.

„Píšu o tom, co řeší lidi okolo mě i já. Všechno, co jsem na desku zpracovala, jsou příběhy ze života, které se udály mně nebo někomu blízkému. Nejsou to fantazie,“ popisuje hudebnice svůj přístup k psaní textů a o své inspiraci prozrazuje: „Jsem v prváku na vysoké škole, první rok bydlím na koleji a setkávám se s řadou mladých a inspirativních lidí, kteří mají chuť do života a není jim lhostejná budoucnost. Ať už naše osobní nebo planety. To je pro mě velký zdroj inspirace, jenž se promítl do textů. Rozebírám i milostná témata – to se v mém věku přirozeně děje, že hledáme partnera. Ale hledáme i své vlastní místo v životě.“

V písních, které se objeví na nadcházejícím albu, cítí zpěvačka oproti EP Zhasni den, které vyšlo v roce 2018, posun. „A to dost velký, mimo jiné, protože sama na sobě cítím, že jsem se posunula nejen hudebně, ale i lidsky. V mém životě se toho dost událo, mám za sebou například několik turné. Ať už s Jeleny, Pokáčem, nebo koncerty s Mirai, Ewou Farnou nebo s Davidem Kollerem,“ vyjmenovává Balonová a věří, že rychlý osobní vývoj k mému věku tak nějak přísluší.

Album Půlnoc vzniklo ve spolupráci s čtyřmi producenty. Kromě Martina Ledviny Balonová spolupracovala i s Honzou Balcárkem, Milanem Andrém a Ondřejem Turtákem, který má umělecké jméno ODD. „Musím říct, že jsem ráda, že všichni kluci, s nimiž jsem pracovala, mi nechali volnou ruku a hlavní slovo. To měli společné, jinak mě každý z nich nadchnul a vyhovoval něčím jiným,“ prozradila zpěvačka, která si na koncertech vystačí sama s kytarou a looperem, ale v novém klipu má v zádech bubeníka a klávesistu, v rozhovoru pro Headliner.