Obrázek k článku Hvězdná posila České filharmonie. Simon Rattle se stal hlavním hostujícím dirigentem
| Šárka Hellerová | Foto: Petra Hajská

Hvězdná posila České filharmonie. Simon Rattle se stal hlavním hostujícím dirigentem

Příštích pět let bude hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie Sir Simon Rattle. Nový titul trojnásobného držitele Grammy, nositele rytířského řádu a držitele Řádu za zásluhy uděleného anglickou královnou, a také městem Berlín, v Praze nese na jeho vlastní přání přívlastek „k poctě Rafaela Kubelíka.“

Poprvé se Simon Rattle v nové roli představí již dnes, 8. února a také 9. a 10. února na vyprodaných koncertech v Dvořákově síni Rudolfina. Publikum si vyslechne Šestou symfonii Antona Brucknera v Rattlově podání. Klavíristka Yuha Wang provede Rachmaninův Třetí klavírní koncert.

„Rafael Kubelík se stal mým hrdinou od první chvíle, kdy jsem pochopil, v čem spočívá úloha dirigenta. Z jeho rukou jsem se naučil spoustu české hudby. A v patnácti letech jsem prožil něco, co mi změnilo život, když jsem viděl Rafaela Kubelíka koncertovat se Symfonickým orchestrem Bavorského rozhlasu v mém rodném Liverpoolu,“ vysvětlil Rattle České televizi, proč chce svým působením v České republice uctít právě dílo Rafaela Kubelíka, který byl v letech 1961 až 1979 šéfdirigentem orchestru Bavorského rozhlasu. Simon Rattle přitom na stejnou pozici nastoupil v sezóně 2023/2024.

„Simon Rattle je pro Českou filharmonii obrovskou uměleckou posilou. Kromě české hudby bude s orchestrem pracovat mimo jiné na Haydnovi, Schumannovi, Elgarovi a francouzských autorech. Myslím, že to zásadně rozšíří náš repertoár a rozvine umělecký potenciál tělesa,“ uvádí v tiskové zprávě David Mareček, generální ředitel České filharmonie.

„Můj vztah s Českou filharmonií začal, už když mi bylo osm nebo devět let. Rodiče mi tehdy dávali kapesné, abych si mohl kupovat nahrávky a já se zavrtal do katalogu Supraphonu. Byl totiž strašně zajímavý a nahrávky v něm byly občas levnější než u západních firem,“ vzpomíná Rattle, který se později proslavil díky osmnáct let trvající spolupráci s Birmingamským symfonickým orchestrem. „Tehdy jsem zjistil, jak neopakovatelně orchestr zní, a hlavně jaký charakter mají dřevěné dechy a jak jedinečné jsou smyčce. Zdálo se mi, jako bych s Českou filharmonií vyrůstal. Určující pro mne byly zejména nahrávky Karla Ančerla, které se staly součástí mého hudebního růstu. Trvalo však mnoho let, než jsem ji poprvé dirigoval. A když se to v roce 2019 konečně stalo, zdálo se mi to strašně přirozené, jako bych před ní stál odjakživa. Zamiloval jsem si její vřelost i typicky český černý humor. Okamžitě jsem cítil kontakt s hráči a říkal jsem si: tohle vážně stojí za to,“ vzpomíná britský dirigent, jenž už v sezoně 2022/2023 zaujal spolu se svou manželkou mezzosopranistkou Magdalenou Koženou v České filharmonii post rezidenčního umělce. „Už na konci první zkoušky Mahlerovy Písně o zemi mi bylo jasné, že tu budu chtít nějakým způsobem zůstat. Tenhle zvuk musel mít Mahler v uších, když psal své symfonie. Hned mi došlo, že s těmihle muzikanty chci být na pódiu a následující roky, kdy jsem se k orchestru vracel, mi to jen potvrdily.“

Šéfirigentem a hudebním ředitelem České filharmonie je nyní Semjon Byčkov a hlavním hostujícím dirigentem Jakub Hrůša. Nyní do trojice titulárních dirigentů přibývá Simon Rattle coby hlavní hostující dirigent k poctě Rafaela Kubelíka.