Obrázek k článku Švédská kapela Sabaton rozložila pražské publikum na tanku a s pivem v ruce
| Dód | Foto: Bestsport/Ilona Gerasymova

Švédská kapela Sabaton rozložila pražské publikum na tanku a s pivem v ruce

Show švédské powermetalové kapely Sabaton překvapila svoji nečekanou organičností a hráčskou energičností. Na pódiu nechyběl tank, dělobuchy ani ohně. Celý večer zkrátka opanovala zákopová atmosféra.

Kapela vletěla na pódium s vojenskou dochvilnosti a cele vystoupení bylo zahájeno mohutnou salvou z tanku uprostřed pódia, který byl zároveň stupínkem pro Hannese Van Dahla (bubeník). Divize duchů (Ghost Division). Burácení výstřelů – většinu času rytmicky synchronizované s údery bicích se opakovalo v průběhu show ještě v několika písních.

Jméno Sabaton je pro svět powermetalu naprosto nutnou mantrou, a to i přes veškeré, především žánrové a subžánrové kontroverze, které vzbuzuje. Pro mě byl výlet do těchto končin velice přínosným zážitkem, a i když by se dalo objektivně tvrdit, že mnoho z tvorby kapely Sabaton stojí na největších klišé tvrdých žánru, je v jejich tvorbě i podstatný otisk originality a promyšlenosti.

Mezi jednotlivými bloky skladeb postupně hovořili členové kapely v krátkých vzpomínkových a humorných vstupech. To bylo příjemným zpestřením a celému setu, který jinak v rámci témat i hráčských dovedností působil velmi konzistentně, to velmi prospělo. Crowd-controling a bezprostřední komunikace s diváky je jednou z hlavních devíz Joakima Brodéna a Sabatonu. Nakonec nechyběla ani ona známá slova o zpěvákově původu a jeho vřelému vztahu k Praze, jakožto rodnému městu jeho maminky. Nejvíce se však řečnické výstupy prokládané lámanou češtinou věnovaly pivu, které kapela s velkou vazbou na Čechy evidentně ráda vychutnává. Při koncertě pak členové kapely popíjely pivo z plastových kelímků a v rámci hecování se s publikem následně předvedli i způsob hodný Švédských pohanů (Swedish Pagans) v drakkarech, když do sebe obraceli piva tzv. „na ex“.



Velice mě potěšila živá podoba písně Dreadnought o pancéřové bitevní lodi. Živá verze swingující skladby mě dovedla opět k tušení, pro které jsem však nikde v dostupných zdrojích a možných diskusních kanálech fanoušků nenašel žádnou oporu a to, že refrén písně je dost melodicky podobný nápěvu "It's a beautiful life, oh oh oh oh" z hitu Beautiful life od úplně jiné švédské populární skupiny - Ace of Base.

Působivé byly písně Solider of Heaven, Red Baron a asi nejtvrdším místem celé show pak byly již zmínění Swedish Pagans a Carolus Rex. Přídavek v podobě coveru AC/DC Highway to Hell mě zpočátku vyděsil, ale celá performance se záhy zvrtla v humorné pití piva a přešla do finální To Hell and Back. Do pekla a zpět za mocného vazbení kytar odcházejí Sabaton.



Nebyl to rozhodně koncert mého života, ale byla to zábavná, neskutečně vyčerpávající a tematicky zajímavá show. Po technické stránce se jednalo o dobře odehraný koncert s poměrně vyváženým zvukem. Je samozřejmě škoda, že kapela pouští symfonické pasáže pouze z playbacku, a že používá málo samplů skutečných zbraní, ale na druhou stranu – je to taneční metalová hudba a udělat jí tak jak je v pěti lidech, je už tak dost. Stavy vyprodaných sektorů, tisíce rukou ve vzduchu a sborové nápěvy vytvářející atmosféru sportovní sounáležitosti ostatně mluví za vše.



Věkové složení nebylo až tak různorodé, ale dá se u takového druhu hudby celkem očekávat absence nejstarších a mladších ročníků. Musím přiznat, že jsem byl před fanoušky varován z mnoha stran, a rovněž musím poctivě prohlásit, že nic z toho nebyla pravda, ani vzdáleně. Jedinou mou výtkou celé akci, a to rozhodně není nijak dílem fanoušků ani kapely, spíš organizátorů a těch, kteří tak činili, je, že mi nepřijde vhodné situovat jakékoliv petiční stánky v okolí místa konání kulturní události. Už tak stačí, že je stadion pro sport a kulturu v sousedství nákupního centra. 

Sabaton předvedli v Praze dlouhou vyčerpávající show plnou hitů i písní z poslední desky a nenudili. Koncert měl skvělou atmosféru – kapela bavila publikum, se kterým bezprostředně komunikovala. Fanoušci se dočkali největších hitů a střílelo se z děla!

Sabaton, 25.8., O2arena, Praha
Hodnocení: 70 %

Setlist:

Ghost Division

Stormtroopers

Great War

The Red Baron

Bismarck

The Attack of the Dead Men

Soldier of Heaven

Far From the Fame

Carolus Rex

Night Witches

Resist and Bite

Dreadnought

The Last Stand

Christmas Truce

Přídavek:

Primo Victoria

Swedish Pagans

Highway to Hell (AC/DC cover)

To Hell and Back