Obrázek k článku Ruská dvojice na Rock for People provedla speciální hudební operaci proti Putinovi
| Marek Reinoha | Foto: Marek Reinoha

Ruská dvojice na Rock for People provedla speciální hudební operaci proti Putinovi

Ruské experimentální duo IC3PEAK, které tvoří Anastasia „Nastya“ Kreslina a Nikolay „Nick“ Kostylev se v posledních letech stalo jednou z nejvýraznějších postav ruské elektronické hudební scény, a to zejména poté co byla jejich muzika Putinovou vládou označena za neslučitelnou s ruským způsobem myšlení. Na Rock for People předvedli proč.

Dvojice dlouhodobě čelí cenzuře a represím ze strany ruských úřadů. Při několika příležitostech byly jejich koncerty zrušeny nebo přerušeny policií a v roce 2018 byli v Novosibirsku na Sibiři, údajně bez zjevného důvodu, dokonce zatčeni. Navzdory pronásledování se však Nastya a Nick nikdy nechali zastrašit a namísto toho prostřednictvím svých často kontroverzních, v nichž se zabývají tématy jako politická korupce, homofobie nebo domácí násilí, inspirují mnoho mladých Rusů k boji za svobodu projevu a lidská práva.

Do Parku 360 IC3PEAK přivezli svoji temnou a melancholickou, ale i taneční a chytlavou směs nu metalu, hip hopu, elektroniky a experimentální hudby postavenou na různých zvucích produkovaných Nickem. Ten čněl stoicky  na vyvýšeném místě uprostřed pódia za hradbou syntezátorů a bubnů a doplňoval jej sladký, okouzlující a podprahově temný Nastin vokál.

Přestože pódiové uspořádání bylo poměrně jednoduché, a přestože v době jejich vystoupení ještě nebyla úplná tma, která by jim hodně slušela, předvedli třetí festivalový den set vypilovaný do každého detailu. Kombinací hudby, světel a projekcí jejich odosobněně nalíčených tváří se jim z koncertu podařilo vytvořit silný audiovizuální zážitek. V jeho průběhu zazněl průřez jejich tvorbou včetně pecek jako Смерти больше нет (Smrt už není), Dead But Pretty nebo Vampir. 

Bylo to více než koncert, bylo to poselství a za mě to bylo jedno z nejlepších vystoupení pátečního večera na Rock for People.