Obrázek k článku Rozloučení s Vašo Patejdlem bude na Strahově. Zemřel na rakovinu slinivky
| boi | Foto: Profimedia

Rozloučení s Vašo Patejdlem bude na Strahově. Zemřel na rakovinu slinivky

Fanoušci Vašo Patejdla budou mít možnost rozloučit se s populárním hudebníkem ve středu 30. srpna 2023 od 14 hodin na nádvoří pražského Strahovského kláštera. Jeho manželka Miluše Patejdlová uvádí ve svém vzkazu fanouškům na pravou míru spekulace ohledně příčiny úmrtí.

Samotný obřad pro zvané se bude konat v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na pražském Strahově.

„Věřte, že na tak rychlý odchod nebyl nikdo z nás připraven, a ráda bych tímto prohlášením uvedla na pravou míru několik nepravd a spekulací, které se objevily po úmrtí Vaša v médiích. Mého manžela zasáhla nečekaně, a především zcela skrytě, velmi zákeřná nemoc,“ uvedla Miluše Patejdlová.  „Jeho odchod byl zapříčiněn důsledkem celkového vyčerpání organismu při progresi zákeřného zhoubného onemocnění slinivky břišní. Diagnózu mu lékaři oznámili 14 dní předtím, než nastal onen osudný den. Nejprve o své nemoci věděl jen sám Vašo a já, následně pak jeho tři synové.“

Srdce Vašo Patejdla dotlouklo v brzkých ranních hodinách v sobotu 19. srpna 2023, odešel obklopen svými nejbližšími. „Dovolte mi, abych poděkovala všem za podporu v těchto těžkých chvílích, které prožíváme po odchodu mého milovaného manžela a otce tří synů – Vaša Patejdla. Vážíme si všech, kteří v těchto dnech vzpomínají nejen na jeho samotného, ale také na to, co krásného za sebou zanechal a navždy tak zůstane v našich srdcích,“ píše se také v prohlášení.

Vašo Patejdl patřil k nejzajímavějším slovenským hudebníkům nejen díky svému angažmá v Elánu. Ve své sólové tvorbě zabíhal do řady žánrů, které do hudby jeho domovské kapely nešly vmáčknout. Od diska a new wave až po funkrockové pasáže, to všechno můžeme na jeho nahrávkách slyšet. Dokazuje to všestranný talent a nepřehlédnutelný tvůrčí zápal.