Obrázek k článku Black Eyed Peas: Od teroristického útoku na Dvojčata se stále ptáme, kde je láska
| Honza Vedral | Foto: Press

Black Eyed Peas: Od teroristického útoku na Dvojčata se stále ptáme, kde je láska

Po čtrnácti letech se do Prahy vrátí jedna z nejslavnějších popových kapel. Black Eyed Peas zahrají už 10. července trochu překvapivě ve Žlutých lázních. Will.I.Am, Taboo a Apl.De.Ap se v posledních osmi letech vrátili ke svým hiphopovým kořenům. S druhými dvěma jsme hovořili o tom, jaké to je být v kapele bez zpěvačky Fergie, co iniciovalo vznik hitu Where Is the Love? i kam kapela po třiceti letech směřuje.

Rozhovor s Black Eyed Peas vznikl po e-mailu. Odpovědi na otázky Headlineru si mezi sebe rovnou měrou rozdělili rappeři Apl.De.Ap a Taboo. Minimálně druhý jmenovaný se na návrat do České republiky po čtrnácti letech vyloženě těší. „Je to pro nás požehnání a čest, že se vracíme do Prahy. Očekávejte ultimátní zážitek, jaký svedou jen Black Eyed Peas. Plný energie, hudby a party nálady. Bude to oslava!“ říká Taboo.

Od svých začátků prošli Black Eyed Peas řadou hudebních i personálních proměn. Jaké to bylo, když jste začínali, a co z toho zůstalo do dneška?

Taboo: V roce 2025 oslavíme 30 let na scéně. A už pouhý fakt, že naše bratrství vydrželo tak dlouho, podle mě svědčí o nezměrné lásce, tvrdé práci a pokoře, kterou k naší hudební cestě máme. Když jsme začínali, usilovně jsme pracovali, ale stálo to za to. Ústřední trio Black Eyed Peas to nikdy nevzdalo. Nikdy jsme nepřestali soutěžit. A nikdy jsme nepřestali jít za svými sny!

Vaše hudba se za tu dobu dramaticky vyvinula. Můžete nám přiblížit některé z klíčových vlivů, které během let formovaly váš zvuk? A co vás formuje dnes?

Taboo: Naším základem byl od prvopočátku hip hop. O další zvuky a žánry jsme začali naši hudbu obohacovat z mezinárodní perspektivy. Díky tomu, že jsme se dívali kolem sebe, jsme se vyvíjeli. I po těch letech si klademe nové výzvy – jsme jako hudební vědci, vytváříme naše další formulky a recepty.

Píseň Where Is the Love? zůstává jedním z vašich ikonických tracků. Jaký byl příběh jejího vzniku? A co pro Black Eyed Peas znamenal její úspěch?

Taboo: Události z 11. září 2001 podnítily základní otázku ohledně lidství. V USA došlo kvůli terorismu k rozdělení společnosti. A tak jsme Americe pořád dokola kladli tu nejbazálnější otázku: Kde je láska? Kam se podělo lidství? Úspěch té písně je od té doby naším požehnáním, ale zároveň i prokletím. To proto, že i v roce 2024 si pořád pokládáme stejnou otázku a lidé se k téhle písničce stále obracejí pro lásku a pro léčivou sílu hudby, která v ní je obsažena.

Vzhledem k současné socio-politické situaci, jak dnes vnímáte poselství Where Is the Love? Změnilo se něco od té doby, kdy vyšla poprvé?

Taboo: To poselství je stále stejné jako v roce 2003, kdy jsme ji natočili. Ve světě, který je stále plný zla, nenávisti a zbytečného umírání, se i v roce 2024 musíme ptát, kam se poděla láska. A Black Eyed Peas jsou tu, aby ukázali, že vždy stojí za to nechat se vést srdcem.

Už osm let vystupujete a nahráváte bez zpěvačky Fergie. Vaši fanoušci si ji ale stále dobře pamatují. Jak se vypořádáváte s tím, že už není v kapele? Jste spolu vůbec v kontaktu?

Apl.De.Ap: Fergie bude vždy součástí rodiny Black Eyed Peas, to se nikdy nezmění. Ale jako kapela zkrátka pokračujeme dál i bez ní. Byli jsme kapelou i předtím, než jsme měli tu čest se s Fergie setkat, není důvod, aby to tak nebylo. S „vévodkyní“ jsme stále v kontaktu. Čas od času si zavoláme, promluvíme si, posíláme si poznámky a taky vtipné memy.

Můžete nám představit vaši současnou zpěvačku J. Rey Soul? Jak jste ji objevili?

Apl.De.Ap: S J. Rey Soul jsme si hodně podobní – oba jsme černí Asiati, kteří se narodili na Filipínách. Přivedl jsem ji do Spojených států, aby tu mohla rozvíjet svoji kariéru. Původně jsem ji totiž objevil ve filipínské verzi soutěže The Voice, ve které dělám kouče, a ona byla jednou ze soutěžících. Je úžasné sledovat, jak moc za těch posledních osm let, kdy jezdí koncerty s Black Eyed Peas, vyrostla.

Co vás dnes nejvíce baví na živých vystoupeních a jak se připravujete na koncert, konkrétně třeba na ten pražský?

Apl.De.Ap: Miluju publikum. Tu energii. Pokaždé je to trochu jiné, pokaždé speciální, a to i po všech těch letech. Ale nejlepší je, když se do vystoupení vloží samotní fanoušci, protože tím se vždycky necháme strhnout. Ke každému koncertu přistupujeme trochu jinak, ale vždycky se snažíme vytvořit speciální zážitek. Máme neuvěřitelné štěstí, že to můžeme dělat i po těch letech, a nebereme to na lehkou váhu. Z Prahy máme super vzpomínky, tak si to s fanoušky chceme pořádně užít.

Na čem právě pracujete? A máte ještě nějaké cíle?

Apl.De.Ap: Black Eyed Peas pořád na něčem pracují. Neustále posloucháme různou hudbu z celého světa a nasáváme inspiraci. A inspirace je to, co se pak snažíme dostat do naší vlastní hudby. Taky poslední dobou probíráme některé starší věci, které jsme natočili, ale nikdy nevydali. Přemýšlíme, jak bychom je mohli vylepšit a znovu interpretovat, aby zněly současně. Noví Black Eyed Peas budou trochu retro, trochu futurističtí. Ale vždycky aktuální.

Když už se tak ohlížíte, řekněte, jak vnímáte odkaz Black Eyed Peas a vliv, který jste měli na jiné umělce a hudební průmysl jako celek?

Apl.De.Ap: O tomhle opravdu moc neuvažujeme. Ale je samozřejmě příjemné, když nám někdo říká, že jsme ho inspirovali. Myslím, že naše hudba se během let tolik vyvinula a změnila, že náš otisk můžete slyšet v jiných žánrech a u jiných umělců. A to přesně máme rádi – měnit věci a posouvat je dopředu.

Na posledních albech jste se žánrově i tematicky hodně posunuli. Co dnes chtějí Black Eyed Peas sdělit a z čeho čerpají?

Apl.De.Ap: Album Elevation bylo přímým pokračováním Translation. Hodně dlužíme latino komunitě a hudbě, která z ní vychází. Svoje dospívání jsem strávil v Los Angeles a latino hudba se tam hrála úplně všude. Zjistil jsem, že latinská kultura má hodně společného s tou filipínskou, takže to pro nás byla vždycky autentická cesta. A opravdu hodně z ní čerpáme dodnes.

A ta cesta je?

Apl.De.Ap: Dělat hudbu, která vás nutí se hýbat.

Návrat Black Eyed Peas

V pražském open air areálu Žluté lázně se už 10. července zjeví kapela, jejíž hity jako Pump It nebo I Gotta Feeling rozbily hitparády po celém světě. Black Eyed Peas se k nám vrátí po čtrnácti letech. Tehdy se jejich útočištěm stala vyprodaná pražská O2 arena. Návrat Black Eyed Peas do České republiky ale bude bez hlasu zpěvačky Fergie (Stacy Ann Ferguson), jež v roce 2018 skupinu opustila. Ženský element ovšem na pódiu chybět nebude. Se skupinou totiž přijede filipínská zpěvačka J. Rey Soul, jež se stala pravidelným členem souboru v rámci živých vystoupení.