Obrázek k článku Roger Waters a Nick Cave se přou o kulturní bojkot Izraele. „Nepřekračuj linii,“ vzkazuje Waters
| Lukáš Rešl | Foto: Ian Allen, Kate Izor

Roger Waters a Nick Cave se přou o kulturní bojkot Izraele. „Nepřekračuj linii,“ vzkazuje Waters

Watersova reakce přišla poté, co australský zpěvák vysvětloval svůj názor na protiizraelský bojkot v podcastu Reason. Roger Waters se ostře vyjádřil prostřednictvím dlouhého videa na sociálních sítích.

Nick Cave se v americkém podcastu Reason ze středy 28. srpna ostře pustil do Waterse. Jejich spor začal už před lety, když Nick Cave bránil svůj koncert v Tel Avivu v roce 2017. Kulturní bojkot vůči Izraeli tehdy Cave nazval „zbabělým“ a „ostudným“. Nyní svůj postoj potvrdil, když ve zmíněném podcastu reagoval na otázku ohledně neshod s Rogerem Watersem a dalšími hudebníky, kteří podporují protiizraelské hnutí BDS – globální kampaň snažící se zvýšit ekonomický a politický tlak na Izrael, aby ukončila okupaci a kolonizaci Palestinských území a Golanských výšin, umožnila rovnoprávnost pro arabsko-palestinské občany Izraele a také uznala právo na návrat palestinských uprchlíků.

„Prostě cítím – a nejsem přítelem izraelské vlády – ale na určité úrovni cítím, že je pro mě těžké smířit se s použitím mé hudby k potrestání obyčejných lidí kvůli činům jejich vlády.“

Cave poté uvedl, že jeho názor na kulturní bojkot se nevztahuje pouze na Izrael: „Chápu, že je to kontroverzní věc, jen obecně nesouhlasím s kulturním bojkotem.“ Navíc uvedl, že Roger Waters podle jeho názoru hnutí svým přístupem hluboce škodí.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Na výzvu deníku Independent se Waters vůči výrokům Cavea ohradil ve videu na svém instagramovém profilu. „Milý (deníku) Independent, tady je moje odpověď tomu australskému chlápkovi. Nicku Cave... Nicku „fucking“ Cave,“ začíná ostrými slovy vzkaz. „My, původní obyvatelé Palestiny, tě v této agónii prosíme, nepřekračuj hranici BDS, abys mohl zpívat v Izraeli. Není to složité, Nicku,“ vzkazuje Waters kolegovi s tím, že jde o poselství trpícího palestinského lidu.

V osmiminutovém monologu se Waters následně více „rozjel“, když Cavea pokáral za jeho přehlížení činů, které podle něj páchá Izrael na palestinském lidu. „Tento čin Nicku – zpívání v Izraeli – slouží k vymazání 75 let trvající sionistické izraelské okupace, krádeže půdy, apartheidu a genocidy našeho lidu, Nicku. Prosím, prosím, prosím, následuj příkladu Rogera Waterse a Briana Ena a mnoha, mnoha tisíc dalších lidí, kteří jsou aktivní v hnutí BDS. Nicku, dávej pozor,“ prohlásil Waters, který tak zároveň narážel na Caveova slova z podcastu Reason, kde Australan označil Briana Ena za „alespoň přemýšlivého jedince“.

Ke sporu dochází v době, kdy Nick Cave vydává své nové album „Wild God“ (30. srpna). On i řada dalších hudebníků čelí uprostřed izraelsko-palestinského konfliktu kritice za vystoupení v Izraeli. Další hudebníci vyjadřují své postoje například tak, že odmítají vystupovat na některých akcích. Letos například se čtyři kapely stáhly z britského festivalu Download 2024, protože akce byla sponzorovaná bankou Barclays s vazbami na Izrael. Obdobně pak v květnu letošního roku více než čtvrtina kapel, které měly hrát na festivalu The Great Escape v Brightonu, odstoupila na podporu Palestiny – rovněž kvůli sponzorství festivalu bankou Barclays.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Roger Waters (@rogerwaters)