Obrázek k článku Roger Waters hájil Rusko na jednání OSN. „Cihla ve zdi propagandy,“ reaguje Ukrajina
| Jarda Konáš | Foto: Live Nation

Roger Waters hájil Rusko na jednání OSN. „Cihla ve zdi propagandy,“ reaguje Ukrajina

Větší aktivismus Roger Waters už asi projevit nemohl. Ve středu odpoledne vystoupil na zasedání Rady bezpečnosti OSN, během svého apelu ale jen zopakoval své známé názory.

„Jestli je tahle rada bezzubá, můžu si dovolit otevřít svou prořízlou pusu beze strachu, že mi někdo ukousne hlavu. To je věc, co?“ prohlásil Waters během videokonference, jejíž záznam si můžete pustit zde. (Watersův proslov začíná zhruba po půl hodině). Zpěvák se prohlásil mluvčím „milionů bezhlasých“ a během téměř čtvrthodinového projevu prostřídal své známé politické názory s obecnými pacifistickými deklamacemi.

Nejkonkrétnější byl Waters v momentě, kdy se ohradil proti dodávání zbraní Kyjevu a připojil se tak ke skupině lidí zastávajících názor, který by se dal shrnout jako „zastavte dodávky zbraní, zastavíte válku“. Opět se zastal Ruska tvrzením, že invaze na Ukrajinu „nebyla nevyprovokována“, a přímo tak označil Západ za viníka konfliktu. Předsedkyně Rady Vanessa Frazier představila na úvod Waterse jako občanského mírového aktivistu, ale hudebník ve svém proslovu působil spíš jako člověk z Putinova týmu. I díky tomu, že Ukrajince označil za provokatéry.

Není divu, že se Watersovo vystoupení nesetkalo s kladným ohlasem. Zástupce Japonska kontroval, že míru lze docílit jen zastavením ruské agrese, vyslanec USA Richard Mills pak prohlásil: „Jakkoliv nezpochybňuji jeho umělecké zásluhy, jeho kvalifikace, aby k nám mluvil jako expert na kontrolu zbraní či evropské bezpečnostní otázky, je mi jasná mnohem méně.“

Nejkritičtější byl k Watersovi logicky zástupce Ukrajiny Sergij Kyslycja, který si pomohl přirovnáním přímo z hudebníkova díla: „Pan Waters toho ví tak málo, a přitom se tváří, že má jasno. Pro fanoušky musí být smutné sledovat, jak přijal roli prostě jen další cihly ve zdi: ve zdi ruských dezinformací a propagandy.“

Dodejme, že Waters na Radě bezpečnosti OSN nevystoupil na její pozvání, ale na žádost Ruska. Náměstek ruského stálého zástupce při OSN Dmitrij Poljanskij včera požádal Radu bezpečnosti, aby nechala Waterse promluvit o možnosti mírového řešení a zastavení dodávek zbraní. A protože Roger Waters nabídku přijal, vtírá se smutná otázka, jestli tímto aktem nezačal otevřeně kopat za Putinův tým. I když by si to sám třeba ani nechtěl přiznat.