Obrázek k článku Slipknot a Muse přijedou na Rock for People. Začíná těšení na festivalovou sezónu
| Šárka Hellerová | Foto: Rock for People

Slipknot a Muse přijedou na Rock for People. Začíná těšení na festivalovou sezónu

Ještě doznívají vzpomínky na největší ročník v historii festivalu a Rock for People dává vědět, že krok zpět dělat nehodlá. Příští rok bude dle prvních oznámených headlinerů, kterými jsou americká kapela Slipknot a britští Muse, opět grandiózní.

V létě se naplnily vize, které byly původně plánované pro rok 2020 - do Hradce Králové přijeli Green Day a spolu s dalšími kapelami se postarali o skvělé koncertní zážitky. Navíc se festival rozrostl o den, zvětšil svou kapacitu i pódia na kterých se hrálo, byl vyprodaný a v zásadě se po dvou přiškrcených letech velmi podařil. Proto bude zajímavé sledovat, jak se vyvine v příštím roce a jestli se vůbec podaří navázat. První várka oznámených kapel v čele s dvěma headlinery je slibným začátkem.

Britská kapela Muse se na Rock for People vrátí po třinácti letech. Tentokrát se tak stane v rámci jejich turné k devátému studiovému albu Will of the People, jež vyšlo v srpnu. Michael Švarc o aktuální desce napsal, že se na ní kapela vrací k jednoduchosti a místy zní až popově. „Je to sympatická změna, která albu dodává lehkost a svěžest, který minulé desce chyběla,“ uvedl v recenzi v Headlineru. U trojice, kterou tvoří Matt Bellamy, Dominic Howard a Chris Wolstenholm, lze s jistotou počítat s velkolepou show. Že dokážou publikum ohromit nejen opulentními melodiemi, ale i skvělými pódiovými efekty, platí jak pro jejich sólové koncerty, tak vystoupení na festivalech.

Účast Muse je do velké míry potvrzením a plodem úspěchu ročníku 2022, což potvrzují slova Michala Thomese: „Podařilo se nám opět překročit vlastní hranice. Když nám agentka Green Day spokojeně děkovala, věděl jsem, že nás letošní 26. ročník posunul v mnoha ohledech o obrovský kus dál.“ říká ředitel festivalu „Naše píle se nám vyplatila, protože tato stejná agentka nám nyní po měsících vyjednávání potvrdila účast kapely produkčně mnohem větších rozměrů – Muse.“ 

Z druhé strany Atlantiku přijedou Slipknot, kteří svou formu a souznění s fanoušky v létě předvedli v pražské O2 areně. Nové album The End, So Far vydají již 30. září. Oznámení Slipknot, kteří si svou pozici na scéně budují od konce devadesátých let, je jistě velmi radostnou novinkou pro fanoušky tvrdších žánrů, ke kterým je dramaturgie Rock for People vždy částečně zasvěcená.

Spolu s headlinery organizátoři oznamují patnáct dalších zahraničních i tuzemských kapel, mimo jiné metalcoreové Architects z Velké Británie, jejich krajany Nothing But Thieves, navrátivší se kanadské rockery Billy Talent či numetalové Hollywood Undead.

„Nad lineupem přemýšlíme vždy komplexně tak, aby fungoval jako celek. Přinášíme našim fanouškům velká jména světové scény, aby se skvěle doplňovaly, střední kapely tvrdších žánrů, které milují ale také zajímavé dramaturgické přesahy.“ vysvětluje Michal Thomes a dodává: „důležitou roli hrají také nová „fresh“ jména, která s námi naši fanoušci rádi objevují.“

Festival si i v roce 2023 zachovává předprázdninový termín. 8. až 11. června v hradeckém Parku 360 vystoupí i kapely I Prevail, Lorna Shore, Paledusk, Set It Of, Sleep Token, The Amazos a While She Sleeps. From Our Hands, Hentai Corporation, I Love You Honey Bunny, Severals a Shogun Tokugawa v dosavadním programu reprezentují československou scénu.