Obrázek k článku Rockeři Rise Against: Žádné téma není choulostivé. Máme šanci hudbou něco změnit
| Daniel Mohr | Foto: Francesca Ludikar

Rockeři Rise Against: Žádné téma není choulostivé. Máme šanci hudbou něco změnit

Do povědomí fanoušků se zapsali jako kapela, která se nebojí otevřít choulostivá témata a hrdě a za každou cenu si stojí za svými názory. Již 8. 6. vystoupí v pražských Holešovicích v rámci Prague Summer Festivalu a mimo jiné zde představí i skladby ze zatím poslední desky Nowhere Generation.

Tuhle partu z Chicaga si snad ani nelze s někým splést. Nezaměnitelný vokál Tima McIlratha, řezání do kytar, ale také texty, kterými se svým způsobem snaží změnit svět. To jsou Rise Against. Jen málokterá kapela budí mezi hudebními fanoušky tak rozporuplné reakce. Nebojí se totiž otevřít problém, jenž může být pro spousty lidí naprosté tabu. Pokud ale máte rádi kapely s názorem, rozhodně si nenechte ujít pražský koncert. Podle kytaristy Zacha Blaira to bude opět velká jízda!

Vracíte se do Čech, konkrétně do Prahy po čtyřech letech. Je očividné, že se k nám vracíte rádi.

Rozhodně nebudu přehánět, když řeknu, že milujeme hraní v Praze. Při každém koncertě byli fanoušci úžasní, skvěle reagovali a tím nás vždy donutili vydat ze sebe maximum. Není tedy divu, že jeden z nejdivočejších koncertů v našich životech se odehrál právě v Praze.

Vnímáte, ať už pozitivně, či negativně nějaké rozdíly mezi koncertováním před a po nucené pauze, kterou zapříčinila pandemie?

Rozhodně mám pocit, že i my jako kapela, tak i fanoušci, jsme se naučili vážit si věcí, které jsme předtím považovali za samozřejmost. Je opravdu znát, že koncertování všem velmi chybělo a je to také naživo hodně znát.

V nepozměněné sestavě spolu hrajete již patnáct let. Je fungování kapely stále procházkou růžovou zahradou nebo už to někdy drhne?

Mohu s čistým svědomím říct, že jsme nikdy žádný problém mezi sebou neměli. Jsme v pohodě a vždy budeme. Za ty roky už jsme jako rodina, ale nechci, aby to bylo chápáno jako nějaké klišé. Vždyť my jsme spolu déle, než je mnoho skutečných rodin.

Naprostá většina vašich textů je zaměřená na sociální nebo politickou problematiku. Byla někdy během vaší existence chvíle, kdy jste pochybovali, zda to stále má smysl?

Nikdy. Je to stejné jako u kapel, které nás na začátcích ovlivňovaly. Stále tedy chceme, aby v naší tvorbě šla hudba a poselství ruku v ruce.

Myslíte si, že svět v téhle době potřebuje více kapel, jako je Rise Against?

To opravdu nevím, možná že ano. Mám pocit, že svět vždy potřebuje umělce, kteří za něčím stojí. Bez toho by nebyla kultura, o které by se dalo mluvit.

Zkusme se na chvilku zasnít. Kdybyste měli tu moc napsat skladbu, která by vyřešila jeden problém, jenž sužuje současnou společnost, o čem by byla?

Nejsem si úplně jistý, že na tuhle otázku teď najdu tu správnou, soustředěnou odpověď. Rozhodně to ale nemohu zúžit na jeden problém. Jediné, co mohu s klidným svědomím říct, je, že Rise Against se postaví proti těm problémům, kde víme, že máme svým postojem šanci něco změnit, a budeme jim čelit tak, jak nejlépe dovedeme.

V jednom rozhovoru jste prohlásili, že se snažíte být „hlasem smolařů“. Tuhle vizi jste měli i před třiadvaceti lety, kdy kapela vznikala, nebo je to něco, k čemu jste se propracovali časem?

Tahle vize je s námi již od samotných počátků kapely a možná i díky tomu máme motivaci jít stále kupředu a pokračovat.

Mrazí vás při pomyšlení, že nyní již vaše nesmrtelná skladba Hero of War je v dnešní době opět aktuální?

Je to strašné. Bohužel se zdá, že naše civilizace bude vždy v nějaké zbytečné válce. Doufejme, že se to brzy vše vyřeší a zastaví se tak to opětovné, nesmyslné krveprolití.

Nyní se nacházíte někde uprostřed vašeho turné k poslední desce Nowhere Generation. Máte v plánu se po turné hned vrátit do studia nebo si dát nějaký ten měsíc pauzu?

Náš nejbližší plán je jeden koncert za druhým. Nikdy ale neplánujeme příliš dopředu. Je ale nevyhnutelné, že se pustíme do nahrávání krátce po skončení turné. Zatím ale nevíme kdy.

3 zásadní songy

Tato skladba otevřela Rise Against dveře mainstreamu dokořán.

Zřejmě jeden z nejsilnějších textů Tima McIlratha pojednává o válce. V dnešní době je bohužel opět aktuální.

Zatím poslední klip k poslední desce Nowhere Generation. Zkuste si naskenovat několik QR kódů.