Obrázek k článku Revivaly 2023: Falešní Zeppelíni i Whitney. Aneb když mrtvý zpívá, peníze cinkají
| Jarda Konáš | Foto: Live People Agency

Revivaly 2023: Falešní Zeppelíni i Whitney. Aneb když mrtvý zpívá, peníze cinkají

Česko mělo vždycky pověst země revivalů, ale některé stadionové a halové akce, které se u nás aktuálně chystají, ukazují, že se máme ještě hodně co učit. Lístky na falešné Led Zeppelin, Leonarda Cohena nebo Whitney Houston stojí tisíce.

Univerzální muž v akci

My Leonard Cohen

Tohle normálně fyzicky bolí sledovat. Australan Stewart D’Arietta má v repertoáru několik představení, v nichž se převléká za slavné zpěváky a hraje jejich písně. Jmenujme jen tak namátkou: Zpěvník Johna Lennona, Můj Joe Cocker, Šansony Jacqua Brela. Letos přijede do Prahy, Brna a Ostravy s představením jménem Můj Leonard Cohen. A z plakátů ke koncertům to skoro vypadá, jako kdyby mistr nikdy nezemřel a hrál dál. Panu D’Ariettovi posíláme titul chameleon roku, je to skutečně revivalový univerzál.

Whole Lotta Lováky

Led Zeppelin Symphonic

Úplně prvním impulsem k tomuto článku byl moment, kdy na mě na Facebooku vyskočila reklama na tuhle show. Led Zeppelin je moje nejoblíbenější kapela, dal bych klidně všechny svoje herní konzole za možnost vrátit se časem padesát let zpátky na jejich koncert. Místo toho můžu vzít za vděk leda tady Led Zeppelin Symphonic, představením, kde se no name zpěváci budou marně snažit napodobit Planta a vše to samozřejmě korunuje ŤUP – těleso univerzální pompéznosti, tedy symfoňák. A k tomu zastupující agentura pojmenovaná trefně Live People Agency. 

Čeští rekordmani

Queen Relived

Tady není pochyb – Queenie jsou v současnosti jediný tuzemský revival, který dokázal vyrůst do stadionových rozměrů a zařadit se na úroveň zahraničních tribute bandů. V tomto ohledu všechna čest. Ovšem dát letos se show Queen Relived dvakrát po sobě O2 arenu, to je smutná vizitka toho, kam až je české publikum ochotné zajít v rámci dívání se na napodobitele hvězd. Fakt, že revival hraje v té samé hale jako samotní Queen, je bizár sám o sobě.

Holiči a ještě líní

Queen Symphonic

Zůstaňme ještě u Queen. Loni totiž Českem a Slovenskem projeli Queen Symphonic, parta lidí sázející na podobný mustr jako výše zmínění Led Zeppelin Symphonic. Moment… vždyť je to stejná banda! Když nejsou na turné jako LedZep, jedou jako Queen. Nejvtipnější na teaseru k jejich slovenskému koncertu je záběr na dirigenta. Ano, je to úplně stejný záběr, jaký vidíme v teaseru Led Zeppelin Symphonic. Nejen že jsou to totální holiči, ale oni jsou ještě líní si pořádně připravit promovideo. Ach jo.

Mistře, jste to vy? NE!

Formidable! Aznavour

Musel jsem se štípnout, když kolem mě vloni na ulici projela tramvaj s nalepenou reklamou lákající na Aznavourův koncert. A oni to byli jen další cizopasníci na slavném jméně. Formidable! Aznavour je show na hranici soft muzikálu, kde jsou Aznavourovy písně zasazené do líbivých kulis, tu jazzový bar, tu romantická zadní ulička. Jako pamětník jednoho z posledních mistrových koncertů v Pakulu za sebe tvrdím – nebrat!

Chudák Édith

Piaf! The Show

Podle stejného mustru jako Formidable! Aznavour je vytvořená Piaf! The Show. Kostýmy, kulisy, ždímačka nostalgických citů. A samozřejmě stejná parta. Co na tom, že zůstat doma a pustit si originál z desky, případně zajít do nějakého menšího klubu, kde barové zpěvačky podávají písně Édith Piaf bez příkras, je plnohodnotnější? Řada diváků k tomu asi potřebuje ten cirkus okolo. Na konci roku se toho dočkají v Praze a Brně. Gratulujeme všem, kteří zaplatili 1 400 korun za vstupenku.

Vznešený název, stejné zboží

A Tribute to Whitney Houston

Pod hezky znějícím návem Greatest Love of All – A Tribute to Whitney Houston se schovává zase jen další představení přiživující se na hvězdném jméně. Vzniklo už před deseti lety, rok po smrti Whitney Houston, a od té doby jezdí po světě. A jezdí a jezdí a jezdí. Má hezký dovětek „Starring Belinda Davids“, což je zpěvačka, jejíž nahrávky víceméně propadly, a tak se vrhla na dělání dvojnice Whitney Houston, jak si nechává přezdívat v bulváru. Letos se s falešnou Whitney dočkáme dvou koncertů v Praze.