Obrázek k článku Vrací se strůjci chaosu Idles. Z hangáru na Rock for People to dotáhli daleko
| Lukáš Rešl | Foto: Petr Klapper – Rock for People

Vrací se strůjci chaosu Idles. Z hangáru na Rock for People to dotáhli daleko

Jedno z nejvýraznější post-punkových uskupení současnosti oznámilo na sociálních sítích evropské turné na začátek příštího roku. Mezi sedmnácti zastávkami nechybí ani pražská štace v klubu SaSaZu, kde Britové vystoupí 11. března pod záštitou Rock for People Concerts.

Kdo o Idles nikdy neslyšel, měl by si tuto mezeru ve svém hudebním přehledu ihned doplnit. Na českých pódiích se tahle sebranka v posledních letech zjevuje poměrně často a pravidelně je i účastníkem domácího festivalu Rock for People, kde začínala v hangáru, ale každým dalším koncertem vzbudila větší a větší pořádný poprask. Výstřední oděvy, házení basou po stagi, lezení po sloupech nebo stagediving s kytarou v ruce. To je jen výčet z autentického chaosu, který vám tahle Bristolská banda šílenců nabídne v jednom živém setu.

Idles přitom nejsou tou typicky špinavou punkovou kapelou, kterých jsou v zaplivaných klubech městských zákoutí mraky. Jejich umu si všimla i americká organizace Národní akademie hudebního umění a věd, která Idles letos nominovala na dvě ocenění Grammy za nejlepší rockový výkon (za singl Crawl!) a nejlepší rockové album (Crawler). Ačkoli ani v jedné kategorii prestižní cenu nezískala, po boku rockových velikánů jako Ozzy Osbourne či Bryan Adams, o sobě dala ještě více vědět.

„Přijíždíme do Evropy, do místa, které nás vychovalo v kráse a elánu. Slibujeme, že vám to budeme vracet, show za show,“ napsala stručně kapela na sociálních sítích k příspěvku, ve kterém zveřejnila termíny koncertů pro své evropské turné, které se s výjimkou první zastávky v portugalském Portu (29. února) odehraje v březnu příštího roku.

Osmou zastávkou je holešovický klub SaZaSu, který tak bude 11. března s napětím čekat, zda ho Idles svou zběsilou a nevybíravou show úplně nerozloží. Zkušení návštěvníci jejich koncertů totiž moc dobře vědí, že i takový scénář může bez problémů nastat.