Obrázek k článku RECENZE: Zbytečný živák Visáčů? Pokud nejste fakt fanoušci, vy volové
| Josef Vlček | Foto: Ondřej Soukup

RECENZE: Zbytečný živák Visáčů? Pokud nejste fakt fanoušci, vy volové

Takže, volové, na trh se dostalo album z oslavy čtyřicetin klasiků českého punku Visacího zámku. Je to 158 a půl minuty všeho možného, což znamená surový záznam, ve kterém se nikdo nemazlil s ničím a nikdo nezkrátil ani vteřinu.

Takže je na dvou deskách zachycen každý blábol průvodního slova, slavnostní zápis do pelhřimovské Knihy rekordů, křest už dávno vydaného CD Anarchie a total chaos, recitace několika básní a nekonečný řev publika nedaleko strahovských kolejí.

Pokračujeme ve statistice, volové: 31 písní, z toho dvě na texty českých básníků Karla Hlaváčka a Františka Gellnera, jedny předělaný Sex Pistols, jedna zparodovaná skladba Milana Chladila (Chtěl bych mít kapelu ze samých punkáčů místo původního Chtěl bych mít kapelu ze samých pozounů) a zlidovělou a capella píseň Tys mě nikdy nemiloval, kterou show končí. Hraje se na plné pecky – jako o život.

Jak už bylo řečeno, volové, Visací zámek se pokusil zachytit svůj koncert bez veškerého přikrašlování. To znamená, že slyšíme místy přehnaně vyhulené bicí, průvodní text zní jako boží hlas odkudsi z nebes, a když něco vazbí, tak holt vazbí. Prázdná místa mezi skladbami? Nevadí, stejně tam řvou lidi. Tu a tam se v textech něco upraví podle aktuální potřeby. Vzhledem k válce na Ukrajině není Prezident o Klausovi, ale o Putinovi s refrénem Prezident je blbec. Ono je to stejně jedno. Co prezident, to… volové, že jo.

Visáči projedou skoro všechny své vyhlášené hity včetně legendárního Traktoru, Punkovýho království, Padesáti a Známky punku. Jako příznivci Anarchie a totálního chaosu se s formou písní moc nezabývají. Třeba jejich „Smoke on the Water“ zvaný Absolutní peklo má minutu čtyřicet dlouhou předehru, což je víc než zbytek zpívané písně.

Průvodní slovo je prokládáno různými moudrostmi. Nejlepší výroky jsou: „Když vegetariánský pokrm, tak plzeňské pivo“ nebo „Jsme skromní, ale nejlepší“. Publikum je zásadně oslovováno Volové!, čímž se toto slovo stalo nejužívanějším výrazem během vystoupení.

Verdikt: 50 %

Upřímně řečeno, je to jeden ze zbytečných živáků, který kromě zarytých fandů Visáčů těžko někoho osloví. Ale nastoluje zajímavou otázku: Je punkový étos stejně mrtvý a vyžilý jako jemu předcházející kultura hippies? A nahradilo ho vůbec něco jiného?