Obrázek k článku RECENZE: Silk Sonic natočili jasného kandidáta na album roku
| Daniel Mohr | Foto: Warner Music

RECENZE: Silk Sonic natočili jasného kandidáta na album roku

Spojení Bruno Marse a Andresona .Paaka je přesně to, co celý hudební svět potřeboval. An Evening with Silk Sonic je ukázkou čisté hudební radosti a ohromného talentu, na němž se nebudete nudit ani vteřinu.

Celý příběh tohoto nově spojeného dua se zrodil na jaře roku 2017 během Marsova turné 24K Magic, kde .Paak plnil roli předskokana. Oba muži si natolik padli do noty, že po několika měsících už spolu jamovali ve studiu. Již první vlaštovka v podobě singlu Leave My Door Open naprosto ovládla žebříčky amerických hitparád.

I když se to někomu může na první pohled zdát, An Evening with Silk Sonic není pouze recyklací jednoho úspěšného hudebního období, ale jedná se o minimalisticky vyšperkovanou desku, o které se dá bez problému tvrdit, že je nadčasová a unikátní, a to hned z několika důvodů. Silk Sonic totiž vzali to nejlepší z R&B, sedmdesátkového groove, soulu a funku, do toho přidali špetku rapu, ale přitom stále zůstávají na současné popové vlně.

Celý koncept desky připomíná živé vystoupení, kterým jako uvaděč provází legenda funku Bootsy Collins. Desítky skladeb prý skončily v koši, protože se hudebníkům nepozdávala byť jen malá, nedokonalá část stopy. Album tak má sice pouze devět skladeb, ale i tak nabízí široké plátno aranží, úsměvných momentů, ale i úseky, jež jsou textově velmi ostré.

I díky krátké stopáži jsem si album přehrál zhruba desetkrát a mohu upřímně prohlásit, že snad nemá slabé místo. Jak Mars, tak i .Paak zde předvedli to nejlepší ze svojí dosavadní tvorby a přizvali k tomu zhruba třicet vynikajících hudebníků včetně producenta D’Milla.

Už od prvního singlu se nedala přehlédnout tvůrčí chemie, kterou si mezi sebou oba muzikanti vypěstovali. O to lepší je, že onen vynikající první singl Leave the Door Open kvalitativně překonaly tři skladby. První Smoking Out the Window, která pojednává o vyrovnání se s nevěrou s pomocí dechů a smyčců, jež celou skladbu nádherně prokreslují. Skladba přitom textově vychází ze singlu Eddieho Murphyho Party All the Time. Tudíž pánové v roce 2021 udělali z devadesátkového disko hitu velkou sedmdesátkovou věc, což je samo o sobě neuvěřitelné. Blast Off je oproti tomu ze začátku poklidná jízda ve stylu Earth Wind & Fire, jež se v průběhu rozroste do velkolepého ohňostroje harmonie a vrcholí bravurním Marsovým kytarovým sólem, které jsem od něj ani v nejdivočejším snu nečekal.

Samostatnou kapitolou je Put On a Smile. Zde muzikanti odložili všechen humor a nadsázku stranou, a vznikla tak srdcervoucí balada, v níž oba předvedli svoje pěvecké maximum. Je také jedinou skladbou, kterou nahráli bez přispění jiných producentů. O to víc je fascinující, kam až sahá talent těch dvou. Směle to lze přirovnat k tomu nejlepšímu, co jsem za posledních pár let ve světové produkci slyšel.

An Evening with Silk Sonic je album úplně pro všechny, jelikož je napsáno tak, aby si v něm každý našel to svoje. Hudební fajnšmekr se bude dojímat nespočtem modulací, aranží, do dokonalosti vybroušenými vokály či bicími Andrsona .Paaka. Laik si naopak bude užívat ohromné pozitivní atmosféry, která se line celým albem. A když náhle nahrávka skoční a vy budete ještě půl hodiny potom přemýšlet, co že jste to právě slyšeli, tak si album prostě pusťte znovu. Protože i na několikátý pokus objevíte něco nového.

Je nanejvýš jasné, že Bruno Mars a Andreson .Paak chtěli udělat velké album a svou precizností a pečlivostí ke každému malému detailu se jim přesně to podařilo, a přestože je konkurence tento rok v podobě nových alb Eda Sheerana, Adele či Billie Eilish veliká, debutové album Silk Sonic je jasným kandidátem na album roku a spojení Bruno Marse a Andersona .Paaka je nejlepším muzikantským spojením za posledních zhruba dvacet let. Jeho příběh si přečtěte v článku "Téměř dokonalá rekonstrukce funku od Ondřeje Horáka.

Hodnocení: 95 %