Obrázek k článku RECENZE: Přesvědčivý debut The Valentines zve do tance. Je snadné křepčit s nimi
| Jarda Konáš | Foto: Anna Bartolotti

RECENZE: Přesvědčivý debut The Valentines zve do tance. Je snadné křepčit s nimi

Královéhradecká trojice The Valentines po sedmi letech na scéně konečně vydává debutovou desku. Leccos o kvalitách naznačovaly už dobré singly, novinka toho ale nabízí víc.

Všichni jste krásní, když tančíte, vzkazuje kapela v názvu alba a rozhýbe už od první skladby. Nasadí tempo, z něhož nesleví až do dvou třetin, aby pak zbytek desky dojela v klidném rozloučení. Valentines vždycky mísili indie rock s popem a synthpopem, ale na novince je toho mnohem víc. V úvodní Relationships? Hard! vyčnívá postpunková basa, následující Your White Powder je roztomilý hold britpopu včetně nezbytného fóru o Wonderwall. Pak přijde Boxing without Gloves, kterou táhne groove typický pro současné britské indie kytarovky jako Monico Blonde nebo Blossoms… a takhle bychom mohli pokračovat.

To je vlastně největší problém debutu, Valentines mají tak skvěle zvládnuté své vzory a oblíbené žánry, že je v podstatě jen věrně překlápí jedna ku jedné do prostředí českých klubů. Někomu ten vtíravý pocit, že už to slyšel jinde, bude pochopitelně vadit, ale já jsem za to rád. Valentines nedělají vykrádačku, jen to možná přehnali s láskou ke svým vzorům. I tak ale jejich zvuk osvěžuje tuzemskou klubovou scénu, protože podobný mix indie kytarového popu výrazně podepřeného o synťáky tu takto nikdo jiný nehraje. Frontman Jan Doležal má navíc dobrou angličtinu, Achillovu patu podobných pokusů adaptovat na české scéně ostrovní kytary.

Pro Valentines byl vždycky typický hořkosladký zvuk. Byl tu rozpor ve zdánlivě veselé muzice a melancholických Doležalových textech a tento trend drží kapela dál. Ultravox kdysi vydali skladbu Dancing with Tears in My Eyes a tento slogan jako kdyby charakterizoval řadu skladeb na You All Look Beautiful When You Dance. Ne všechny, občas trojice přepne do plně melancholického módu jako v závěru alba, jindy zase jede čistou párty jako v již zmíněné Your White Powder. Ale jestli něco definuje zvuk Valentines, tak právě tento zvláštní rozpor, kdy jedna skladba umí rozhýbat i dojmout, pokud si ji pustíte, řekněme, po rozchodu za deštivého počasí dívajíce se oknem do šedivé zahrady.

Pomineme-li obsah, pozoruhodná je i čistě technická stránka debutové nahrávky. Z velké části vznikala DIY v domácích podmínkách, což na výsledném zvuku není vůbec znát. Producenti Jan Doležal a Rony Janeček dokazují, že dnes už jde velký zvuk vykouzlit i v ložnici, a teď opravdu nemluvíme o přearanžovaném bedroom popu.

You All Look Beautiful When You Dance je skoro snový debut. Přes polovinu skladeb má singlový potenciál, řada z nich chytne na první poslech a zavrtá se do uší. Deska má konzistentní kvalitu skladeb, je škoda cokoli přeskakovat (možná až na ty pomalejší v závěru) a hlavně nenechá posluchače v klidu. Motivuje si trsnout nebo alespoň podupávat do rytmu, a vše výše zmíněné dost možná kapele, která svůj debut pojmenovala Všichni jste krásní, když tančíte, vlastně může stačit ke spokojenosti.

Verdikt: 85%

Výborný debut už celkem ostřílené kapely. Valentines to skvěle šlape a na jednu desku dostali tolik zajímavých melodií, až by se jeden divil.