Obrázek k článku RECENZE: Silná přitažlivost britských Pale Waves. Posluchače lepí jak cukrová vata
| Michael Švarc | Foto: Kelsi Luck

RECENZE: Silná přitažlivost britských Pale Waves. Posluchače lepí jak cukrová vata

Britští Pale Waves nikdy nezastírali svoje inspirace. Ať už se v jejich hudbě odráželo okouzlení kolegy z The 1975, Alanis Morissette či Avril Lavigne, dokázali vše přijmout za své. Čtvrtá deska manchesterské formace je zvukovým součtem všech předchozích alb a oplývá šarmem i nostalgickou atmosférou. Přesto je místy lehce monotónní.

Pokud Pale Waves, jejichž písním udává charakteristický styl i naléhavý projev zpěvačky Heather Baron-Gracie, čerpali v minulosti inspiraci od výše uvedených jmen, na čtvrtém albu Smitten k nim přidávají ještě jedno: The Cranberries.

Kapele se podařilo skvěle namixovat hudební koktejl chutnající po 80. a 90. letech, který je navíc uvěřitelný, sympatický a plný energických písní, které by mohly z fleku zaznít ve filmu či seriálu o dospívání a prvních láskách. A to není míněno nijak pejorativně. Zachytit takovou atmosféru a nepropadnout nadbytečnému patosu, trapnosti a strojenosti je umění. Smitten si přitom v textech zachovává správnou dávku naivity.

Je to ale zejména hudba, silné melodie a šťavnatá osmdesátková aranžmá, která albu dodávají mladistvé kouzlo a čerstvost. A to i v době, kdy je inspirace 80. léty v hudbě možná až nadužívaná. Pale Waves k ní ale nepřišli jako slepí k houslím a mají na čem stavět.

Písničky jako Glasgow, Perfume či Kiss Me Again mají hitový potenciál, i když na boření žebříčků jsou Pale Waves moc indie a taky moc outsideři. Na druhou stranu představují zmíněné songy jakousi zvukovou esenci alba a nic moc jiného nahrávka nenabízí. Po druhé polovině už to může působit poněkud cyklicky, což byl koneckonců kámen úrazů i u předchozích alb.

Tentokrát jsou ale Pale Waves přeci jen vyzrálejší a jejich písničky drží vzájemně lépe pohromadě. Z desky je cítit radost, energie i vypulírovaná produkce. Je to strhující a sladký pop, kterému posluchači znovu a snadno propadnou – vždyť už název Smitten je slangovým výrazem pro silnou přitažlivost: k někomu či k něčemu, nebo pro náhlou náklonnost. Pro kapelu představuje nahrávka jednoznačně dosavadní tvůrčí vrchol. Zatvrzelí cynici a ti, kteří se chtějí na podzim obklopit smutnými písničkami, namísto těch euforických, by ale měli dát ruce a uši pryč.

Verdikt: 75 %

Pale Waves jsou na čtvrté desce sladcí jako cukrová vata. Nevadí to. Písničky mají náboj, některé jsou vyloženě strhující, a ani trocha romantické naivity není ke škodě. A i když jednotlivé inspirace kapela nepopře, nejde o žádný nudný hudební derivát.