Obrázek k článku RECENZE: Miley Cyrus se s rozvodem vypořádala ironií. Zase o kus dospěla
| Michael Švarc | Foto: Sony Music

RECENZE: Miley Cyrus se s rozvodem vypořádala ironií. Zase o kus dospěla

Vkusná, umírněná a až na výjimky nesázející na přímočaré hity. Osmá studiovka někdejší popové provokatérky číslo jedna Miley Cyrus je zvukově lehká, vzletná, takřka bezstarostná a zase o kus dospělejší než její předchůdkyně. Dokonce je místy vyloženě nevzrušivá a lehce ospalá a více vystrčené růžky by jí pomohly.

Miley Cyrus se z pozice prvoplánové provokatérky už dávno vymanila. Její přerod přitom není otázkou posledních několika málo let, začal už s country albem Younger Now v roce 2017. Od té doby se nejznámější ze sourozenců Cyrusových snaží etablovat jako autorka a zpěvačka, o které více než její pověst vypovídá tvorba. Novinka Endless Summer Vacation v tomto ohledu symbolizuje dospělost, nejen kvůli nejumírněnějším písním za celé roky, ale i svým tématem. Miley Cyrus se na desce primárně vypořádává s rozvodem s hercem Liamem Hemsworthem; jde už o druhou studiovku, kde zásadní životní milník propisuje.

Ačkoli její nekonečná letní dovolená není na každém kroku absolutně prosluněná, nejde rozhodně o žádnou uvzdychanou lítostivou limonádu. I když se Miley Cyrus ve svých 30 letech vypořádá s rozvodem, činí tak s nadhledem a ironií sobě vlastní.

Už pilotní singl Flowers, který je jednoznačně nejsilnější skladbou celé desky, je oslavou sebelásky a nezávislosti; úsměvné je, že vyšel v den Hemsworthových narozenin. Společně s disko songem River jde navíc asi o jediné dva přímočaré hity z celého alba. Mezitím jsou písně, které ne úplně vyčnívají a které jsou spíše než kolem strhujících melodií vystavěny na atmosféře. Jaded i Rose Colored Lenses v sobě mají letní bezstarostnost a ospalost, Handstand zase pronikavý letní žár.

Deska je pomyslně rozdělena na dvě části označené jako AM a PM, tedy ráno a dopoledne a odpoledne a večer. Sama Miley Cyrus tyto dva segmenty popsala tak, že ráno je energické, člověk začíná s čistým štítem a elánem. Večer a noc jsou dobou na přemítání a bilanci.

Hudebně je silnější první půlka, v té druhé už je přece jen ten pocit ospalosti a nenásilnosti až moc přítomný, kvůli čemuž začne převládat pocit nudy. Pozvedává ji pak hlavně hlas Miley Cyrus, který patří mezi ty nejlepší v současné pop music. Navíc je dost univerzální a žánrově ohebný. I když na aktuální desce zůstává pro tu letní lenost lehce nevyužitý.

Nakonec je to právě vzruch a větší ostrost, co albu Endless Summer Vacation poněkud chybí. Neříká si rovnou o něco skandálního, ale spíše jen trochu údernějšího, záživnějšího. Takhle deska sice působí rozvážně, ale jako celek i trochu fádně. Předchozí studiovka Plastic Hearts měla rozhodně větší důraz, oproti tomu se nekonečná letní dovolená přece jen trochu táhne.

Verdikt 71%

Miley Cyrus na své osmé studiovce vsadila na umírněnost. Nesází jeden hit vedle druhého, což nutně nevadí. Poté, co zaujme jednoznačným hitem Flowers, se jí dá vytýkat snad jen rozvláčnější tempo.