Obrázek k článku RECENZE: Lehká, zábavná, koketní i pichlavá. Sabrina Carpenter má našlápnuto
| Michael Švarc | Foto: Universal Music

RECENZE: Lehká, zábavná, koketní i pichlavá. Sabrina Carpenter má našlápnuto

Žádná sezonní záležitost. Sabrina Carpenter dala dohromady desku, která se atmosférou sice skvěle hodí k závěru léta, přesto není jen sezonní záležitostí s omezenou trvanlivostí. Pětadvacetiletá zpěvačka ukazuje, že umí dělat současný pop nenuceně a vkusně, i když jede víceméně na jistotu.

Na opravdový průlom čekala Sabrina Carpenter dlouhé roky. Někdejší disneyovská hvězdička vydala celkem šest desek, přičemž ta nejnovější Short n‘ Sweet je kulminací jejího letošního strmého vzestupu. Za ten zpěvačka vděčí předskakování Taylor Swift, ale hlavně flirtovnímu singlu Espresso, jenž se probojoval na vrchní pozice mnoha hitparád – v Británii dobyl první příčku, v Billboard Hot 100 se dostal nejvýše na třetí pozici. Obdobně dobře si vedla i další písnička nazvaná Please Please Please.

Celistvé album, které Sabrinu Carpenter představuje nově získaným fanouškům, tak přišlo v nejpříhodnější chvíli a naštěstí pro zpěvačku nejde o polotovar spíchnutý horkou jehlou. Deska se nespoléhá na dva úspěšné singly doplněné jen nezbytnou hudební vatou, ale při celkovém počtu dvanácti skladeb nabízí řadu dalších potenciálních hitů. Hned úvodní Taste nastoluje směr, jímž se bude nahrávka ubírat, což se týká nejen samotného zvuku, ale třeba i pichlavých textů o špičkování s partnerem současným či bývalým.

Písničky na Short n‘ Sweet jsou koketní, lehce vstřebatelné i dobře zapamatovatelné. Klouzají mezi ryzím popem či country popem, lehce se otírají také o R&B. Jejich vyletněný sexuální náboj je spíš přidrzlý než explicitní a vulgární, zpěvačka ho navíc zjemňuje humorem. Skladby se ovšem nedrží v jedné hudební či tematické rovině a Sabrina Carpenter má tak prostor ukázat, že není pouze rozverná femme fatale z pláže, která by se se slábnoucími slunečními paprsky a chladnoucí vodou sebrala a odešla hibernovat.

Že se zpěvačka nijak výrazně neodklání od své předchozí tvorby a sází na jistotu, nijak zásadně nevadí. Album Short n‘ Sweet by se totiž dalo považovat za jakýsi druhý debut nebo alespoň za začátek nové profesní éry. Možná desce chybí trochu větší dravost a snaha o vykročení z vlastního stínu, na druhou stranu je ale sympaticky uhlazená, vkusná i dynamická.

Výsledkem je nahrávka, která Sabrině Carpenter zajišťuje vstupenku mezi aktuálně nejdiskutovanější čerstvá jména na popové scéně. Ze svého letošního úspěchu vytěžila zpěvačka maximum, aniž by se snažila být nadbytečně vtíravá a poplatná trendům. Že zůstala navzdory rostoucí slávě svá, je ve výsledku to nejcennější, s čím může kalkulovat.

Verdikt: 78%

Na nové desce si Sabrina Carpenter dala záležet. Neveze se jen na vlně úspěchu dvou singlů, ale předkládá písničky, které jsou v jádru sice lehké, ale velmi zábavné.