Obrázek k článku RECENZE: Koncertní album Mirai je jen jako další záznam v památníčku
| Josef Vlček | Foto: @tonyflunkey

RECENZE: Koncertní album Mirai je jen jako další záznam v památníčku

V uplynulých měsících vyšla řada koncertních desek a většina úplně zbytečných! Miraiovská Live 02 arena k nim bezpochyby patří. Je to jen jistý druh památky na koncert v největším českém sále.

A taky doklad ega kapely, okouzlené tím, jak daleko to dotáhla. Ale trápit se s tím netřeba, holt takoví už jsou skoro všichni popaři a pop rockeři.

Pokud deska přináší něco nového, tak to jsou jen detaily. Třeba to, jak Paulie Garand rapuje v Yesterday nebo jak Ben Cristovao zpívá s Mirai Pojď ke mně blíž. A hlavně výtečně sejmuté publikum, které víceméně po celou desku zpívá s kapelou. Je to efektní a přináší to do záznamu koncertu silnou emoci.

Album obsahuje dvě citlivě udělané pocty Davidu Stypkovi. To když Mirai Navrátil vyzdvihuje jeho roli při vzniku písně I přesto všechno a když s Ewou Farnou zpívá Dobré ráno, milá. Ovšem bez té temné a bolestivé ponurosti muže podezírajícího partnerku z nevěry.

Jinak si tu a tam některý pamětník při poslechu sbírky naživo zahraných největších hitů uvědomí, že v repertoáru Mirai je několik skladeb, za které by se nemusel stydět ani Michal David. Viz například Vedle tebe usínám nebo Chci tančit. Rozjásaná konzumnost, tedy to, proti čemu jsme se vymezovali u Davida, je jen transponováno do doby o nějakých 40 let novější.

Verdikt: 60 %

Těžko říct, k čemu je taková koncertní deska dobrá. Možná jako kulisa na nějakém hodně hlasitém mejdanu nebo na podložení nohy u viklajícího se stolku.