Obrázek k článku RECENZE: Foals natočili nejveselejší desku své kariéry a soundtrack letošního léta
| Jarda Konáš | Foto: Warner Music

RECENZE: Foals natočili nejveselejší desku své kariéry a soundtrack letošního léta

Oxfordská kapela prošla v posledních letech výraznou proměnou a Album Life Is Yours je první nahrávka v nové sestavě. Na první poslech jsou to sice pořád Foals, ale přesto zní trochu jinak. Jsou veselejší, optimističtější, je jim do tance a místo experimentování pevně zakotvili u klasické písňové struktury.

Noví Foals jsou jiní než na předchozí (na dvě části rozdělené) desce Everything Not Saved Will Be Lost. Už během jejího nahrávání odešel baskytarista Walter Gervers, loni při startu práce na Life Is Yours odešel i klávesák Edwin Congreave. Oba pánové měli na zvuku Foals nesmazatelný podíl, proto se je zbylí tři členové kapely nesnažili nahrazovat novými kolegy a zůstali ve třech. Brali to jako evoluci kapely, proměnu, kterou projde nejen sestava, ale i zvuk, co z takové sestavy vzejde. Proto můžeme Life Is Yours označit za zlomovou desku. Sice ne v rámci scény, ale v kariéře kapely rozhodně.

Foals se podařila věc, o niž se řada skupin roky marně snaží. Inovovali svou tvorbu, Life Is Yours je skokový posun v evoluci kapely, zároveň si ale zachovali svůj nezaměnitelný zvuk, díky kterému je okamžitě poznáte. Zůstaly hravé vrstvené kytary, omamný hlas Yannise Philippakise, bez něhož by Foals zkrátka nebyli Foals, zůstaly i decentní backvokály umocňující některé melodie a prohlubující skladby.

Co se změnilo, je atmosféra, songwriterství a poloha, ve které teď kapela asi nějakou dobu zůstane. Life Is Yours je taneční deska a z Foals se stala kytarovka na mejdan. Jasně, vždycky měli singly jako My Number nebo On the Luna, na které si na party skoro všichni začali aspoň podupávat. Jenže teď tak nenatočili několik skladeb, ale celou desku. Life Is Yours je nejveselejší a nejskočnější album Foals, má v sobě groove, má v sobě optimismus a nepohne jen s těmi největšími morousy.

Nejde ovšem o taneční hudbu ve smyslu elektroniky, s tou Foals experimentovali vždycky, a třeba na Everything Not Saved Will Be Lost byl zvuk britských tanečních klubů hmatatelný. Na Life Is Yours se jede vyloženě kytarovkové disko jako od Nilea Rodgerse. Občas se (ale fakt jen občas a decentně) zvolní, sem tam se kapela přece jen víc přihlásí k té klubové elektronice, jako například ve skladbě The Sound, ale na celkovém vyznění to nic nezmění. Life Is Yours je veselá a roztančená deska, která vychází v tu nejlepší možnou dobu, protože je to ideální soundtrack na léto. Navíc si drží úroveň, nesází na pár singlů, ale nabízí celistvý zvuk, kdy to můžete nechat hrát na mejdanu od první do poslední skladby a bude to zábava.

Těžko teď hádat, jestli se jedná jen o epizodu nebo jde o dlouhodobější směr, jímž se kapela vydala. Ale doby, kdy Foals skládali rockové klenoty jako Inhaler nebo The Runner, jsou prozatím pryč. Už ani vzdáleně nepřipomínají ty experimentátory, kteří se pouštěli do eposů typu Spanish Sahara. Foals v roce 2022, to jsou tři kluci, co vás chtějí roztančit. Změna v sestavě kapely nebyla k lepšímu ani k horšímu. Foals jsou teď zkrátka jiní. Ale stále sví.

Verdikt: 90 %

Změna v sestavě přinesla nový zvuk. Foals hrají přímočařejší party muziku a neztrácí tempo, takže je Life Is Yours zábavná od první do poslední minuty. Ideální deska na léto.