Obrázek k článku RECENZE: Emma Smetana a Jordan Haj svůj milenecký pop zalili do cukru
| Jarda Konáš | Foto: Marek Jarkovský

RECENZE: Emma Smetana a Jordan Haj svůj milenecký pop zalili do cukru

Dělat pop v Česku není jednoduchá disciplína. Dělat pop v Česku, a ještě k tomu důstojně, to je nesrovnatelně větší výzva. A dělat důstojný pop, když jste známá a bulvárem propíraná dvojice, to téměř nejde. Emma Smetana a Jordan Haj to dokázali. Jejich společné album By Now je sice přeslazené tak, že se nad tím mnozí zašklebí. Ale přináší několik singlů, které kvalitou překonávají českou mainstreamovou produkci rozdílem třídy.

Pojďme to říct rovnou, úvodní tři skladby jsou to nejlepší, co deska By Now nabízí. Stojí na líbivých a zapamatovatelných, ovšem nikoli podbízivých melodiích. Jistá frázovitost anglických textů, kde polovinu obratů jako bychom slyšeli už dávno na nějaké kompilaci ploužáků, je v tomto žánru spíš plus. A korunuje to s chirurgickou přesností dotažená produkce, kde ve studiu všichni jasně věděli, co chtějí. Titulní By Now je pečlivě vystavěný útok na srdíčka přesně tak, jak to teď frčí (ano, včetně finální gradace gospelem), následující Lost and Found naopak nabízí dramatické retro v duchu bondovek. Takhle má znít pop, za který se nikdo vůbec nemusí stydět – ani autor, ani posluchač.

Smetana a Haj na obalu připomínají Johna Travoltu s Olivií Newton-John, což byl možná záměr, možná ne. Ale oba si evidentně sedli nejen v osobním životě, nýbrž i jako autorská a pěvecká dvojice. Jejich milenecký pop bude pro někoho neposlouchatelný, ale je uvěřitelný a jako interpreti se Smetana a Haj skvěle doplňují. Nechme stranou osobní souznění a image, autorsky ani pěvecky v českém mainstreamu momentálně není podobně synchronizovaná dvojice. Právě díky tomu Emma Smetana a Jordan Haj na naší scéně prozatím nezapadnou, i kdyby si z té hudby na zadek nikdo nesedl.

Zbytek desky už za úvodními singly kluše trochu pozadu. Smetana a Haj sází na atmosférické melodie a pocit souznění, dělají tu z toho trademark všech skladeb. Stačí zavřít oči a člověk hned vidí to otevřené okno se záclonami povlávajícími nad rozestlanou postelí a oceánem v pozadí. Řada lidí se z té představy už teď kroutí, ale najdou se posluchači, kteří přesně tohle v uších ocení. Samozřejmě těžko soudit po vydání jediné desky, ale na By Now nakročili Smetana s Hajem k tomu, že si budou zkrátka skládat ten svůj popík s tím, že se jim čas od času vyloupne vynikající singl. Takoví autoři byli v pop music vždycky a pro hudebníka není žádná hanba rozhodnout se, že to tak bude dělat taky. Jen se nesmí tvářit jako velký umělec, na to bacha.

Dovolím si na tomto místě osobní odbočku, jsem si totiž vědom, že předchozí věty zní spíš jako obhajoba dvojice Smetana & Haj než klasická recenze. Už u první desky Emmy Smetana What I’ve Done jsem si totiž všiml jisté věci, a sice posměšků, které visely ve vzduchu navzdory tomu, že to vůbec nebyl špatný debut. Je to bohužel smůla všech tváří známých z bulváru, že od nich vlastně nikdo moc nečeká a má dopředu jasno bez poslechu. V pořádku, já taky nepotřebuju slyšet novou desku Moniky Absolonové, abych věděl, že to nebude žádný zázrak. Ale Emma Smetana a Jordan Haj tu svou cestu středním proudem pojímají od začátku bez šaškařin a umí si vybrat producenty. Na By Now se podíleli Jiří Burian, Mikoláš Růžička, NobodyListen, Karel Havlíček nebo Tomáš Havlen, což je sama o sobě sestava zaručující určitou úroveň.

By Now je album nabízející důstojně pojatý pop s několika nadprůměrnými singly. Mluvit se o té desce za rok asi nebude, ale kromě solidně nahraného materiálu pro posluchače konejšivého popu nabízí i dobře odvedenou produkci pro všechny, kdo remcají, že mainstream je u nás jenom kolovrátková bída s nouzí. Taky jsem mezi ně patřil, ale dávno jsem si to přestal myslet. I díky podobným deskám, jako je By Now.

Verdikt: 65 %

Desku táhnou vynikající singly na úvod, pak už hudba spadne do lehkého nadprůměru. I z toho ale dokázali přizvaní producenti udělat celkem zajímavý poslech.