Obrázek k článku RECENZE: Calin znovu zlomí rekordy. Album Bieber Fever je současný pop bez podbízení
| Petr Malásek | Foto: Radim Zbořil

RECENZE: Calin znovu zlomí rekordy. Album Bieber Fever je současný pop bez podbízení

Bieber Fever – to je fanklub kanadského zpěváka Justina Biebera založený v roce 2010, ale také název třetího alba rappera a zpěváka Calina, o kterém se letos bude ještě hodně mluvit. Na mnohovrstevnaté nahrávce objevil skvělé protnutí rapu, popu a taneční hudby. Znovu ukazuje, jak mu tato poloha svědčí a že už dávno překročil subkulturu.

Calin Panfili je zaslouženě jeden z nejposlouchanějších rapperů v Česku a na Slovensku. Co vytvoří, se okamžitě stane hitem. Před rokem s kolaborativním albem Roadtrip společně s Viktorem Sheenem vyprodali pražskou O2 arenu a získali Anděla. Na novince Calin sebevědomě zpívá, rapuje a celkově albem Bieber Fever ukazuje, že má ještě mnoho co nabídnout.

Jestli něco deska není, tak monotematická. A to myslím v aspektu hudebním i textovém. Calin na albu ukazuje vše, od zpívaných refrénů po tvrdý trap. V momentech je citlivý, aby zase jindy mohl všechny poslat do míst, kde slunce nesvítí. Za popovou slupkou se skrývá i tvrdá rapová duše. Výpověď přitom není přitažená za vlasy. Autenticita je další z řady pozitiv, které album má.

Mixování flows a žánrů není u Calina nic nového. I na jeho minulé sólové desce se vyskytují kontrasty, jako například zamilovaná Praha/Vídeň a temný Popstar. Původem moldavský rapper, který vyrostl v Česku, má svá alba promyšlená. Je jasné, že to nejsou jen za sebou dané singly, ale v jeho písních, jakkoliv mohou působit jednoduše, lze odkrývat vrstvy.

Na albu není jediná věc, která by se mi hudebně příčila: jistě, můžu mít radši trapové Yalla, než zpívané Chitarele – to ale neznamená, že by druhá píseň byla jakkoliv horší. Calinova nová deska je v dobrém smyslu pro každého, kdo sleduje současnou hudbu. Od milovníků R’n‘B po posluchače tvrdších beatů.

Co mě celém albu extrémně baví, je využití odkazů na jiné rappery a tracky. Od ad-libu No stylist vyskytující se jako refrén ve stejnojmenné písni French Montany, po odkaz na Rytmusův Cigánský sen v tracku Money on my mind.

Jeden z nejlepších kusů na celém albu je singl Window Shopper, pocta stejnojmenné písni 50 Centa. Samotný název alba těmto odkazům nahrává. Bieber Fever je odkaz na minulost, na dobu, ve které Calin vyrůstal. V textech odkazuje na mládí (Bohatý táta, chudý táta) ale i na své hudební inspirace.

Není to poprvé, co Calin s využitím starých hitů pracuje. Třeba před dvěma lety vydal písničku Dilema (Over U), kde rapuje na zremixované stejnojmenné písni. Dělá to perfektně a osobně mě ten trend hodně baví.

Calin vyrostl v popstar už na minulém albu. Teď se na scéně objevují rappeři a zpěváci, kteří se ho snaží kopírovat. Berou si jeho flow, jeho texty, a i jeho zpěv. Jenže jenom Calinovi to na rozdíl od nich posluchač věří. Zůstává sám sebou, nehrne se do poloh, které by mu byly nepříjemné, a právě proto vše na desce tak dobře funguje.

Verdikt: 90%

Je Calin nový Justin Bieber? Pro řadu fanynek určitě. Jeho nová deska Bieber Fever potěší ty, kteří znají jeho největší hity jako Hannah Montana nebo Až na měsíc. Ale má šanci oslovit mnohem širší publikum. Od trapu po zpěv – vybrat si mohou skoro všichni. Ale i přes jeho rostoucí přesah a rozhled to je pořád ten Calin, kterého známe už od jeho prvních singlů. Bieber Fever je deska, která se pravděpodobně bude držet na vrcholu žebříčků naskrz žánry. Není přitom zbytečně podbízivá – stejně jako Calin sám.