Obrázek k článku RECENZE: Album Dana Bárty s big bandem? Z hostiny zbyl jen fastfood
| Radek Pavlovič | Foto: Lucie Maceczková

RECENZE: Album Dana Bárty s big bandem? Z hostiny zbyl jen fastfood

Dan Bárta a Rozhlasový Big Band Gustava Broma. Výrazný zpěvák a proslulý bigbandový orchestr? Na první pohled hodně lákavé spojení. Ale to, co se tváří jako kulinářský zážitek pro fajnšmekry, je ve finále spíš fastfood.

Album I Killed This Song At Karaoke Last Night by asi nevzniklo, nebýt pandemie. Alespoň tak o tom mluví sám Bárta. Původně mělo jít o repertoár na koncerty, ale ze zřejmých důvodů se živá prezentace odložila. A tak vyšel studiový záznam. Jak zpěvák prohlásil, album je výsledkem “dost zoufalého období”.

Po muzikantské stránce tu není co vytknout. Doma i v zahraničí proslulý Big Band Gustava Broma je radost poslouchat. Tolik hudební profesionality, kolik jí má tento dvacetičlenný ansámbl, se na desku snad ani nevejde. Ani Dan Bárta není pěšák do počtu, o jeho talentu není pochyb, a to i přesto, že tady slyšitelně dostává svůj hlas na hranice svých možností.

Zádrhel je v obsahu. Každá z osmi skladeb je cover verze. To není automaticky handicap, ale záleží na dramaturgii. A ta v tomto případě vystřelila někam úplně mimo. Desku otevírá předělávka Human od The Killers, hned druhou v pořadí je provařený hit Sweet Dreams (Are Made Of This) od Eurythmics. V tracklistu je i Fortune od kapely Little Dragon nebo Baby Jane od Roda Stewarta, ale také klasika Pramínek vlasů Jiřího Suchého, v tomto případě přeložená do angličtiny jako Big Band Twist. Dan tu navíc oprášil starší song Intropicture z repertoáru vlastní kapely Illustratosphere. Podivnou koláž spojuje bigbandové provedení, někde povedené, někde vůbec.

Člověku se v hlavě honí celá řada otázek. Proč to celé vzniklo? Nahrávat jen proto, že nebylo nic jiného na práci? Proč ale bigbandový kabát musely dostat zrovna odrhovačky od Stewarta nebo Lennox? Komu je výsledek určen? Budou fanoušci Big Bandu nebo Dana vůbec zvědaví, jak zní Rod Stewart s orchestrem? 

Možná je kuriózní poslouchat, jak Dan Bárta pracuje se známými popovými melodiemi v bigbandovém provedení. Možná to bude zajímavé zpestření na koncertech. Na album je to ale dost málo. I Killed That Song At Karaoke Last Night je nomen omen. Zoufalá období někdy plodí zoufalé desky.

Dan Bárta & Gustav Brom Czech Radio Bigband - I Killed This Song At Karaoke Last Night

Hodnocení: 50%

Přečtěte si rozhovor s Danem Bártou k předloňskému albu Kráska a zvířený prach.