Obrázek k článku RECENZE: 58G převálcovali Kabáty po právu. Jejich produkce je Bundesliga
| wlado | Warner Music

RECENZE: 58G převálcovali Kabáty po právu. Jejich produkce je Bundesliga

Teprve v červenci roku 2020 vyšla nahrávka 58 tape vol. 1. Byla to taková nahrávka za obranu pěkně do běhu, které uznale zatleská celý stadion. Kolektiv, nebo chcete-li rovnou gang z města Jihlavy říkající si 58G, se od té doby dostal na špičku zájmu. Za tři roky vydal tři skvělá alba. Je to ale rapová Liga mistrů?

Jak jsme vás informovali v hudebních zprávách na webu Headlineru, 58G se dle žebříčku IFPI s novým albem okamžitě usadili na prvním fleku jako Erling Haaland. Za sebou nechali například Kabát, Mirai nebo Viktora Sheena či Calina.

Jihlavské obchodní centrum City Park, podle něhož je novinka 58G pojmenovaná, údajně hrálo v životech členů gangu důležitou roli a Jihlava samotná se v textech často objevuje.

Za dva roky se stali prakticky kultem – desetitisíce fanoušků a vyprodané shows, a to prakticky bez marketingu. Trio, které tvoří Humla, Doktor a TK27 se stalo fenoménem. A sami si svou pozici moc dobře uvědomují, jak dávají najevo hned v prvním tracku alba Všechno sport, který patří k tomu nejlepšímu nejen na desce, ale i co kdy 58G vydali. Okamžitě je patrný ten progres – kluci nezlenivěli a neusnuli na vavřínech, ale makají na sobě, což je znát na celém City Parku. A zpívající TK27? Wow – jen víc! 58G dokážou kromě pomalejších a lyričtějších poloh samozřejmě i přitvrdit jako Gennaro Gattuso a pěkně přibrousit. Tracky a vlaky nebo Bigman ting jsou důkazem.

Nejsem odborník na rapové subžánry, sice asi dokážu rozeznat ten temný americký drill od toho britského, ale pojmenovat, jestli je ta či ona skladba přesně garage, crunk nebo trap, mi ve výsledku nepřijde důležité. Samotní 58G nejsou radikální a s jednotlivými styly si hrají a nebojí se ani úkroku směrem k R&B ve skladbě Rewind s hostující Annet X, která patří k nejlepším na nahrávce. Naopak featy hvězdných Yzomandiase s Nik Tendem (skladba Brandy) se tolik nezdařily – každá hostovačka holt nevyjde. Ani ve fotbale, ani v rapu.

K těm fotbalovým asociacím – není tajemstvím, že TK27 je fotbalistou, který hraje za ligové mužstvo Teplic. A to i přes to, že se mu české ligové orgány snažily jeho rapovou kariéru, když ne překazit, tedy alespoň pořádně znechutit. Jasně, brát si do úst pražskou Spartu, nejlepší klub (haha, Wlado! – poznámka šéfredaktora), se nevyplácí, ale pokutu 60 tisíc korun, kterou dostal Tomáš Kučera za „znevážení dobrého jména fotbalu“? To je vysloveně k smíchu. Když zrovna on nebo například Cashanova Bulhar dokážou ve svých lyrics pomocí fotbalových asociací přivést k zájmu o sport spoustu omladiny, zatímco vedení české ligy se snaží spíš o opak…

Během krátké kariéry si 58G dokázali vybudovat svoje místo na české scéně, velkou fanouškovskou základnu a obří prodeje, a to díky upřímnosti a proto, že si nehrají na něco, čím nejsou. Jejich hudba (Humla je pravděpodobně aktuálně nejlepší beatmaker v zemi) je stále věrná stylu, a přesto je na ní patrný vývoj. Navíc je tu talent pro text, jaký jen tak někdo nemá – hlášky z alba prakticky okamžitě používá nejen omladina, ale stávají se i součástí slovníku běžné populace a odkazy na legendární PSH. Nechci předjímat, ale Jihlavští mají na to se jednou stát podobným kultem.

Verdikt: 90 %

58G dokázali vydat syrovou svižnou půlhodinku, kterou si pustíte několikrát za sebou a nepřestane vás bavit. Dost možná je to jedno z nejlepších alb tohoto roku…