Obrázek k článku Rammstein jsou nevinní. Úřady zastavily vyšetřování, oběti nepodaly svědectví
| boi | Foto: Jan Nožička

Rammstein jsou nevinní. Úřady zastavily vyšetřování, oběti nepodaly svědectví

Po zhruba dvou měsících vyšetřování oznámilo Státní zastupitelství v Berlíně konec vyšetřování zaměřeného na zpěváka skupiny Rammstein, Tilla Lindemanna. Výsledky zkoumání neodhalily dostatečný základ pro podezření ze spáchání trestného činu.

Obvinění směřovala k Tillu Lindemannovi v souvislosti se sexuálními delikty a porušením zákona o omamných látkách. Státní zastupitelství vydalo prohlášení, v němž uvedlo, že vyhodnocení dostupných důkazů nepřineslo dostatečný důvod pro podezření. Jak píše ZDF, tím pádem neexistují konkrétní náznaky toho, že by Lindemann proti vůli žen prováděl sexuální jednání.

Dále bylo ve vyšetřování zkoumáno obvinění, že by Lindemann podával fanynkám omamné látky nebo zneužíval nerovnováhu moci vůči nezletilým dívkám. Tato tvrzení však podle prokuratury nebyla podložena žádnými důkazy. Celé vyšetřování bylo spuštěno v červnu na základě stížností třetích stran, které byly iniciovány v souvislosti s informacemi, které se objevily v médiích.

Státní zastupitelství zdůraznilo, že dosavadní údaje nasvědčují tomu, že potenciálně poškozené strany se zatím vůbec nepřihlásily na orgány činné v trestním řízení. Namísto toho se prý obrátily výhradně na novináře, kteří uplatnili své právo na mlčenlivosti kvůli utajení svých zdrojů.

"Výpovědi svědkyně Kyla Shyx, která původně přednesla obvinění na platformě "Youtube", zůstaly v rámci výslechů nekonkrétní – zejména proto, že svědkyně nemohla popsat žádné vlastní zážitky, které by se týkaly trestných činů. Situace, které popisovala, buď vycházely z pozorování nebo jí byly předány od jiných. Další osoby, které svědkyně označila, buď nebyly svědky žádných trestných činů, nebo nebyly dostatečně identifikovatelně pojmenovány a ani další policií provedené vyšetřování je nedokázalo jednoznačně identifikovat. Přímý výslech tak nebyl možný," píše se konkrétně v prohlášení

Vyšetřování tak podle nich zdůrazňuje složitost procesu soudního vyšetřování a potřebu spolehlivých důkazů pro prokázání viny v trestních případech. Z kauzy, která se kolem Rammstein strhla v médiích a na sociálních sítích, tedy kapela i její zpěvák vycházejí jako nevinní.

Prokuratura smetla ze stolu i případ Shelby Lynn, který celou kauzu odstartoval. "Litevští úředníci odmítli zahájit vyšetřování v souvislosti s událostí známou z médií, týkající se osoby označované jako Shelby Lynn, ve které mělo dojít k událostem během koncertu skupiny Rammstein ve Vilniusu 22. května 2023," píše se ve zprávě. Z žádných dokumentů púodle ní nevyplývaly náznaky neúmyslného užívání omamných látek nebo "nucení k pohlavnímu styku či sexuálních jednání v bezbranném stavu".

Nevinná je i tour manažerka, která měla Lindemannovi dohazovat fanynky k sexuálním hrátkám. "Proti tour manažerce byla podána stížnost na základě mediálních zpráv o údajném zavádění mladých žen do zákulisí během koncertů. Ani v tomto případě nebyly potvrzeny žádné náznaky trestně relevantního chování. Vyšetřování v jejím případě bylo taktéž ukončeno stejným způsobem," uzavírá tisková zpráva berlínské prokuratury.