Obrázek k článku Rammstein odzbrojili překupníky s lístky. Kontroverzní Viagogo nesmí prodávat vstupenky
| Liv Boková | Foto: Bryan Adams

Rammstein odzbrojili překupníky s lístky. Kontroverzní Viagogo nesmí prodávat vstupenky

Lístky na nadcházející evropské turné skupiny Rammstein bude moci prodávat jediná společnost. Kapela už podruhé požádala úřady o soudní zákaz proti Viagogo, jedné z největších platforem pro prodej vstupenek na světě.

Rammstein začátkem tohoto měsíce oznámili termíny příštího evropského turné, které odstartuje 22. května 2023 na stadionu v litevském hlavním městě Vilniusu, další zastávky bude mít v Německu, Finsku, Španělsku, Holandsku, Švýcarsku nebo ve Francii. Česká republika ve výčtu zastávek tentokrát chybí. Závěrečný koncert je naplánovaný na 4. srpna v Belgii.

Kapela ujišťuje fanoušky, že se vstupenky nebudou prodávat za přemrštěné ceny. Zasadila se o soudní zákaz obchodu s nimi prostřednictvím sekundární platformy Viagogo, která tak oficiálně nesmí přeprodávat lístky na nadcházející evropské turné německých industrial metalistů.

Jak připomíná server NME, sekundární prodejci vstupenek, jako je Viagogo, jsou často obviňováni z toho, že fanouškům ztěžují návštěvu koncertů, protože prodávají vstupenky za vyšší cenu než prodejci z první ruky.

Soudní rozhodnutí vydal soud v Hamburku a je to už podruhé, co zakázal společnosti Viagogo nabízet vstupenky na Rammstein. Poprvé ho Till Lindemann a spol o tento krok požádali v roce 2019.

„Kupující si často neuvědomují, že si vstupenky nekupují od pořadatele, ale na sekundárním trhu s lístky,“ uvedl právní zástupce Rammstein Sebastian Ott.

Letos v dubnu Rammstein vydali své osmé studiové album nazvané Zeit

„Legislativa tento nedostatek uznala a učinila příslušné kroky. Jsme rádi, že okresní soud v Hamburku sdílí náš názor a důsledně zasahuje proti porušování zákona.“

Fanoušci si budou moci kupovat vstupenky pouze prostřednictvím platformy Eventim a musí na nich být uvedena celá jména. Při vstupu na koncerty budou muset předložit průkaz totožnosti.

Britská televizní stanice ITV News a skupina FanFair Alliance, která bojuje proti nekalým praktikám v oblasti secondary ticketingu, sledovaly po dobu tří měsíců prodeje na platformě Viagogo. Celkem 11 tisíc vstupenek na 174 festivaly a venkovní akce. Zjistilo se, že s nimi kšeftují tři obchodníci a jen méně než 10 procent prodávají běžní spotřebitelé. Tito tři obchodníci nabízeli lístky v nominální hodnotě v přepočtu za zhruba 20 milionů 600 tisíc korun a snažili se je prodat za víc než 48 milionů.