Obrázek k článku Poslechněte si první tóny z nových Red Hot Chili Peppers. Kdy album vyjde?
| Ondřej Horák | Foto: Clara Balzary

Poslechněte si první tóny z nových Red Hot Chili Peppers. Kdy album vyjde?

Red Hot Chili Peppers vypustili 18 vteřin kytarové melancholie, jež nese zřetelný rukopis Johna Fruscianteho. Album s navrátivším se kytaristou se podle všeho blíží.

Geniální kytarista John Frusciante se v prosinci 2019 vrátil do Red Hot Chili Peppers, což mezi fanoušky losangeleských funky rockerů zaslouženě vyvolalo vlnu vzrušení. Frusciante nahradil původního hráče na kytaru Hillela Slovaka, který zemřel v roce 1988 na předávkovávání heroinem, pomohl kapele zkonstruovat zvuk, s nímž si podrobila svět, a napsal největší hity. 

Přelomové album Blood Sugar Sex Magik, které patří mezi nejikoničtější nahrávky 90. let minulého století, prosytil svou rozpoznatelnou hrou, jež snoubí „hendrixovský“ zápal a preciznost s citem pro uhrančivé melodie. Z kapely však odešel, dokonce dvakrát. Poprvé už v roce 1993 po vyčerpání z turné Blood Sugar Sex Magik, podruhé v roce 2009, aby se mohl soustředit na sólovou kariéru.

„Podívejte, John nebyl v kapele 10 let, což je dlouhá doba,“ vysvětlil bubeník Chad Smith loni v říjnu pro magazín Kerrang. „Je tedy jasné že to bude znít jinak, pořád to ale bude znít jako my čtyři, protože mezi námi funguje výjimečná chemie. Zní to jako Red Hot Chili Peppers, ale jinak a nově. To mi přišlo skvělé,“ pokračoval Smith. 

Ve stejném rozhovoru bubeník sdělil, že nová nahrávka je téměř hotová. Konkrétní datum vydání není zatím známo, kapela pouze upřesnila, že se tak stane před začátkem světového turné. Na to znovuzrozené „papričky“ vyjíždí v červnu 2022.

Nedávno se ale na sociálních sítích kapely objevil osmnáctivteřinový útržek kytarového riffu. Přestože není jasné, zda jde o upoutávku na nové album nebo ukázku z konkrétní písně, o autorovi spekulovat nelze. Nového singlu Red Hot Chili Peppers s Johnem Frusciantem se dle všeho dočkáme brzy.