Obrázek k článku Klasické vánoční album Marty Kubišové s Bratry Ebeny se dočkalo reedice
| Šárka Hellerová | Foto: Supraphon

Klasické vánoční album Marty Kubišové s Bratry Ebeny se dočkalo reedice

Vánoční atmosféru tvoří mimo jiné koledy a sváteční hudba. Tou vkusnější volbou v její každoroční záplavě může být album Adventní písně a koledy, jež Marta Kubišová nahrála krátce po Sametové revoluci a nyní vyšlo v reedici.

Marta Kubišová v listopadu oslavila osmdesáté narozeniny. Mimo jiné slavnostním Koncertem pro Martu, během něhož v Lucerně její písně zpívali blízcí kolegové. V závěru se k nim připojila. Zpěváky a zpěvačky, kteří ten večer vystoupili, si vybrala sama Kubišová. Nechyběly mezi nimi Hana Holišová a Berenika Kohoutová, které vystupují v divadelním představení Marta, jež letos uváděla Letní scéna Musea Kampa.

K oslavám a gratulacím, které rezonovaly společností, se přidalo i vydavatelství Supraphon, jež je s legendární zpěvačkou dlouhodobě spjato. U příležitosti jubilea vydává vánoční album Adventní písně a koledy, které s Martou Kubišovou nahráli Bratři Ebenové.

Patnáct svátečních částí evangelií sv. Lukáše a sv. Matouše, která zhudebnil Marek Eben a zaranžovat pomohli David a Kryštof Ebenové, Marta Kubišová nazpívala po listopadu 1989 po dlouhé odmlce, kdy nemohla kvůli zvůli komunistického režimu vystupovat.

Na albu kromě tří bratrů Ebenů hrají Dalibor Štrunc na cimbál, Ingeborg Žádná na violoncello a violu da gamba, Petr Hapka na niněru a zpívá mužský sbor Schola Gregoriana Pragensis. Na znovu vydané nahrávce najdete i sedm bonusů, skladeb z let 1967 až 1999, jež doplňují sváteční téma. V tradiční nadprodukci vánočních alb a písní návratem k tomuto nevšednímu hudebnímu setkání, jež prověřil čas, neuděláte chybu.