Obrázek k článku Příběh hitu With or Without You. První love song od U2 oslaví 35 let
| Václav Trávníček | Foto: Anonton Corbijn

Příběh hitu With or Without You. První love song od U2 oslaví 35 let

Stará muzikantská poučka zní: Chceš mít hit? Napiš cajdák! V březnu to bude přesně pětatřicet let od chvíle, kdy U2 vydali své nejslavnější album The Joshua Tree. Vévodil mu první opravdový love song skupiny.

With Or Without You překonal všechna očekávání a zmíněné klišé naplnil až po okraj: Stal se nejznámější skladbou U2, jež kapele dodnes otevírá dvířka k novým fanouškům. A také vás dodnes vytočí, když ji rádiový selektor těsně před koncem utne.

První nástřel písničky vznikl někdy v roce 1985, zpěvák Bono si ho načrtl během koncertního turné k desce The Unforgettable Fire. Ta byla v diskografii U2 čtvrtou v pořadí a katapultovala skupinu mezi opravdové stadionové hvězdy. Bono a spol v té době dospěli ke svému charakteristickému zvuku: basák Adam Clayton hrál na basu nezvykle vysoko, takže nástroj kytaristy Edge musel vystoupat ještě výš – je intenzivní, zvoní a zní trochu, jako kdybychom elektrifikovali mandolínu. Při práci na následovníkovi úspěšného alba se právě tyto zvukové struktury staly proměnlivým základem nového materiálu.

U2 byli tehdy fascinováni Amerikou a její tradiční hudbou, zejména country a blues. Při koncertech Live Aid navíc potkali spoustu svých dětských vzorů a snad proto, aby se je pokusili dohonit, přivedli své řemeslo na vrchol. Zpěvák Bono psal texty o víře, náboženství, politice – a nově k nim přidal bez obalu téma, s nímž jinak rutinně pracovalo 99 procent jeho souputníků: lásku.

Jasně, už v srpnu 1982 napsal Two Hearts Beats As One o své svatbě a na The Unforgettable Fire se objevila skladba Promenade. Ale teprve nyní odkryl všechny karty a jednoho večera na Azurovém pobřeží napsal text k With Or Without You. Píseň je o lásce a pochybách, o dichotomii rodinného života a roli rockové hvězdy.

„Dřív jsem myslel, že když někdo napíše písničku, musí znát všechny odpovědi. Že je trapné natočit desku plnou pochyb a otázek. Pak jsem si všiml, že spousta z mých vzorů – Bob Dylan, Patti Smiths, Al Green – cítili podobné rozpaky a duchovní zmatení,“ vzpomínal Bono. Nebyl by to ale on, kdyby skladba neměla i duchovní rozměr. Zatímco jiné kapely začínaly zpívat o holkách a postupně se dostaly k filozofickým otázkám o smyslu života a víry, Bonova cesta byla opačná. Od postpunkových politických protestsongů skončil u lásky jako Božím záměru.

Zbytku kapely se ovšem With Or Without You ze začátku příliš nezamlouvala. Vlastně chybělo málo, aby se stala šuplíkovou záležitostí nebo se do světa prosoukala jen jako béčko singlu (tak dopadla třeba Sweetest Thing napsaná ve stejné době). Některým připomínala starší skladbu Bad, ale pes byl zakopaný jinde. Skupina, včetně producentů Briana Ena a Daniela Lanoise, si lámala hlavu, jak hudební nápad správně uchopit. Stále mu totiž něco chybělo.

A jak to občas bývá, geniální dílo odstartovala náhoda. Totiž – Bono si pouštěl různé verze písničky pořád dokola, zatímco The Edge si ve vedlejší místnosti procvičoval různé kytarové efekty. Až se zvuky z obou místností v jednu chvíli protly v Bonových uších... „Bože, to je fakt super,“ vydechl Daniel Lanois. The Edge si daný efekt poznamenal a věci pak nabraly rychlý spád.

Když byla slavná With Or Without You na světě, znamenala zásadní moment pro dokončení celého nového materiálu. Ten vyšel 9. března 1987 pod názvem The Joshua Tree s ikonickou fotografií Antona Corbijna na obalu a znamenal pro kapelu umělecký i komerční vrchol. Kromě epické balady obsahuje další slavné písně kapely jako Where the Streets Have No Name či I Still Haven't Found What I'm Looking For.

Alba seprodalo přes 25 milionů kopií a U2 si za něj odnesli Grammy pro nejlepší rockový počin roku. Samotná With Or Without You vyšla jako první singl z desky a postupně dobývala hitparády po celém světě. Časopis Rolling Stone ji v roce 2000 označil za osmou nejlepší popovou skladbu všech dob, magazín Q dokonce jako sedmnáctou nejlepší píseň vůbec. Dodnes tvoří finále koncertů U2. „Chtěli jsme dobýt rádia a tušili jsme, že by se to právě s With Or Without You mohlo povést. Ale rozhodně jsme nečekali, kam až nás dostane,“ poznamenal Adam Clayton, jenž je autorem její legendární basové linky.

With Or Without You
Hudba: U2
Text: Bono
Délka: 4:56
Album: The Joshua Tree
Rok: 1987