Obrázek k článku PREMIÉRA: Wohnout zachraňují svět půllitry. Písní Hasiči bojují s letním žárem
| Šárka Hellerová | Foto: Michal Skořepa

PREMIÉRA: Wohnout zachraňují svět půllitry. Písní Hasiči bojují s letním žárem

Světu vládnou dechberoucí filmové triky a umělá inteligence. Wohnout se radši vydali cestou lidové tvořivosti. Honza Homola si navíc splnil sen mnoha dívek a mužů a při nahrávání klipu k písni Hasiči si vyzkoušel práci s požární stříkačkou.

I kapela Wohnout nedávno vyzkoušela žhavý trend a klip k písni Nevěsta nechala vytvořit umělou inteligencí. Píseň Hasiči si však žádala zcela jiný přístup. Je doba letních prázdnin, rodiče malých dětí se zkušenostmi s improvizovanými kostými na maškarní všeho druhu budou mít pro ztvárnění plamenů ohně v novém videoklipu pochopení. Natáčelo se doma na vesnici za asistence přátel i blízkých spolupracovníků kapely. 

Pivní rozměr nového singlu se jistě v České republice také setká s širokým přijetím. „Text písně vypadá, že je o hasičích, ale pravý úmysl je vepsán někde mezi řádky. Hasičem se totiž stává každý, kdo se pustí v letním parnu do hašení slunce pomocí lokometu, což je obrácený půllitr či lahev studeného piva směrem ke žhnoucí kouli,“ vysvětluje zpěvák Honza Homola. „Když jsme s režisérem Michalem Skořepou měli jeden pružný telefonický brainstorming nad klipem, já v metru, on doma, napadlo nás ztvárnění slunce a ohně tímto netradičním způsobem,“ říká s tím, že záměr měl být zároveň nízkorozpočtový. „Protože sama píseň je taková lehká, letní, nehluboká.“ Není jisté, jak to s ohledem na množství spotřebovaného krepáku a lepenky a materiální škody, o kterých víc prozradí níže  Michal Skořepa, s financemi nakonec vyšlo.

„Natáčelo se u nás v Kozojedech, což je nejlepší ves světa. Jen na pomoc s hašení slunce museli přijet kamarádi hasiči z nedalekých Jevan,“ vzpomíná Homola na dvoudenní šichtu.

„Nikdy by mě nenapadlo, jak nebezpečná může být práce s ohněm. Újem na zdraví bylo víc. Nejen, že Honza skončil s popáleninou čtvrtého stupně od strhávání izolepy z kůže,“ žertuje režisér, který s touto kapelou natáčel již desátý videoklip a již zcela vážně, i když se smíchem, dodává: „I já sám to schytal, když do mě Honza proudem vody z hasičský hadice poslal ohnivou kouli a ta mi rozbila kameru o obličej!“