Obrázek k článku PREMIÉRA: Superfolková skupina Lufťáci se představuje první písní Spacák v kanclu
| Šárka Hellerová | Foto: Country Bazar, koláž: Lufťáci records

PREMIÉRA: Superfolková skupina Lufťáci se představuje první písní Spacák v kanclu

Kapelu předních českých hudebníků, producentů a songwriterů spojila vášeň pro folk a country. Své první album Lufťáci složili a nahráli za jediný den a nyní vydávají první singl Spacák v kanclu, který dokonale reprezentuje ducha jejich tvorby. Těží z nejlepší tradice českého folku a country, přenáší ho ovšem do reality jednadvacátého století.

O superskupině Lufťáci jsme poprvé psali loni v lednu, kdy nás s ní seznámil její člen Adam Krofian: „Osobně to považuju za momentálně nejlepší českou country kapelu, ale protože v ní hraju, tak se to asi nepočítá,“ nechal se slyšet. „Je to prostě skupina lidí, kteří hrají klasické trampské a country písničky plus takové to české Top 40 typu Olympic atd., ale v „ohňovém“ aranžmá,“ snažil se rodící se fenomén přiblížit hudebník, který lano do kapely dostal přímo od jejího zakladatele Matěje Belka, který nám loni v rozhovoru prozradil, že kouzlo Lufťáků je i v tom, že hrají, co je napadne. „Máme s sebou zpěvníky a iPad s akordy a valíme především trampské písničky. Jsme folková kapela z Prahy. V rideru máme chalupářské prkénko, kde musí být salám, buřtíky a eidam třicítka. Jsme autentičtí folkáči,“ zářil Belko při dotazu na tehdy poměrně čerstvý projekt a prozradil: „Kapela je pro nás, co jsme absolutní elita, ale zároveň skromní a v pohodě.“

Dnes už je situace jiná – Lufťáci již nečerpají jen ze zlatého fondu trampských a dalších písní, ale vydávají vlastní desku, kterou nahráli v neuvěřitelném tempu. Vznikla od A do Z za jediný den a zachycuje tak kouzlo okamžiku, v němž se sešla aktuální výrazná a úspěšná jména české hudební scény, která v tomto projektu dala průchod své lásce k táborákovým zpěvům. Pokud by se někdo ovšem domníval, že takové uskupení svou první nahrávku nabere neformálně někde na mýtině u ohníčku, mýlil by se. Deska, která má ambici se stát klasikou, se natáčela v prestižnímu studiu Sono za asistence Adama Karlíka, který se postaral o její zvuk, mix a mastering. Spolupráce ho nadchla natolik, že se okamžitě po vzniku desky stal dalším členem kapely. O tom, jak Matěj Belko, Petr Šťastný, Adam Krofian, Jan Vávra, Martin Kopřiva, David Landštof, Kuba Červinka a Ondřej Klímek nahrávali svou prvotinu, vznikl film v režii českého dokumentaristy Jana Látala. Ten jedno ze zásadních dobrodružství skupiny Lufťáci zachytil na kameru.

Jan Látal natočil i videoklip k prvnímu singlu Spacák v kanclu, který nakonec jako první oficiální release upřednostnili před dříve avizovaným Buřtíkem v srdci. Skladba pojednává o situaci, kterou zná jistě nejeden z budoucích posluchačů písně – zatímco člověk sedí v práci v korporátu, jeho mysl se toulá přírodou. Kdo má taky radši „místo meetingů, klidnou mýtinku“, jistě si k hudbě Lufťáků rychle najde cestu. Ze samotného klipu, který vznikl přímo ve studiu, nicméně sálá radostná atmosféra nahrávacího dne.

Lufťáci, ačkoliv už členové v minulosti připustili, že by rádi jednoho dne hráli jako každá kapela, co něco znamená, v O2 areně, radši chodí neprošlapanými koncertními cestičkami. Svá vystoupení pojímají jako happening, při kterém se může stát cokoliv. Když je pozvali na festival Rock for People, rozhodli se například, že se tam se svými fanoušky vydají karosou. Protože i cesta je cíl.

V prosinci 2024 Lufťáci nadchli klubovým koncertem v pražském Café V lese, Foto: Kateřina Fialová