Obrázek k článku PREMIÉRA: „Spojuje je reggay, i když on je ne-gay.“ J.A.R se v AI klipu nebojí
| boi | Foto: Warner Music

PREMIÉRA: „Spojuje je reggay, i když on je ne-gay.“ J.A.R se v AI klipu nebojí

Skupina J.A.R. rok po vydání alba Jezus Kristus Neexistus? příchází s netradičním klipem, který na motivy scénáře Oto Klempíře vzniknul za pomoci umělé inteligence. Píseň ReggAI vypráví příběh bankovních lupičů Bannie a Cloudyho.

"O všech slabinách i silných stránkách klipu víme. Někdy jsme museli hodně ubrat na představách, abychom dílko vůbec dokončili a někdy nás zase AI překvapilo svou kreativitou, protože se to chovalo jako by nám vidělo do hlav a srdcí," popisuje vznik klipu Oto Klempíř. Veškeré "záběry" vygenerovala na základě jeho námětu a scénáře umělá inteligence. O jejich střih a režii se následně postaral Jan Krejčíř.

"Zvolili jsme barevnou a odlehčenou variantu, protože jsme chtěli zdůraznit, že se nebereme zas tam úplně vážně. Vždyť i text skladby je prošpikován nerozkódovatelným dadaistickým humorem," dodává Klempíř. Píseň totiž překvapila už na albu svým refrénem, v němž Dan Bárta zpívá: "Spojuje je reggay, i když on je negay." A dodává, "že všichni se toho bojej".

"Ta skladba vznikla ve Starbucksu na Poříčí. Čekal jsem tam na nějakou schůzku, vedle je Česká obchodní banka, u které přistavil obrněnej gazík. Z něj vyšli baba a chlap. Ten chlap, to byl prcek, a ta baba zase pořádnej řízek. Vešli s tím kuférkem do banky, za minutu vyšli ven a kuférek byl naditej prachama. Já na to zíral a říkal si: „Ty pičo.“popsal už před rokem vznik skladby Oto Klempíř v nejtvrdším rozhovoru pro Headliner . "Chlap vlezl do gazíka, něco tam chvíli dělal, pak otevřel boční dveře, ona tam hodila ten kufřík. A já ty dva pořád pozoroval. Ta baba si vlezla do kabiny a začala si mazat ruce krémem! A mně hned naběhlo, že zabila dvacet lidí „a pak si ruce namazala krémem“. A „do Starbucksu za svým kreténem“ jsem byl já. Ale vlastně i ten chlap. A už to jelo, už jsem mu to do toho textu ládoval."

A jak klip za použití AI vznikal? "Vycházeli jsme z následujícího scénáře, který jsme ovšem během dvou měsíců, kdy jsme klip vyráběli, museli modifikovat. Zde je úvod do videa, aby si laskavý divák vůbec uvědomil, co tím chtějí autoři vůbec říci," nastiňuje Oto Klempíř. 

Kdesi v hluboké minulosti a předaleké galaxii vládl kosmickému bankovnímu zločinu legendární pár Bannie & Cloudy.

Poslední loupež jim však nevyšla. Přistihli je policejní roboti. Bannie odkrouhli a Cloudyho sebrali.

Teď je oba posílají Banánem do trestanecké kolonie, kde vládnou doktorští roboti, kteří předělávají zločince na kyborgy.

Zmražená Bannie a zoufalý Cloudy, plný vzpomínek na svou milovanou.

Tohle přece není konec!

Skladba Reggay vyšla na devátém albu J.A.R., které dostalo název Jezus Kristus Neexistus? Česká hudební akademie ho v Cenách Anděl 2023 ocenila v kategorii Skupina roku. Na vizuálu písně se skupina evidentně úplně neshodla. Klip totiž končí sdělením, že se od něj autor hudby Roman Holý distancuje.