Obrázek k článku PREMIÉRA: Světla zhasla. November 2nd lákají na nové album písní o blackoutu
| Petra Divoká | Foto: Richard Řeřicha

PREMIÉRA: Světla zhasla. November 2nd lákají na nové album písní o blackoutu

Česká kytarová kapela November 2nd vydá 2. listopadu eponymní album, pojmenované pouze názvem skupiny. Poslechněte si její nový singl Lights Are Out, na němž se podílel i několikanásobný držitel Grammy Andrew Scheps, který stojí za úspěšnými alby Red Hot Chili Peppers, Adele nebo Lany Del Rey.

„V aktuální písničce November 2nd spojují všechny atributy zvuku připravovaného alba. Ať už je to stadionový rockový riff, výrazné gospelové vokály, soulová kytara ve sloce nebo naopak popový zvuk v jedné z pasáží skladby,“ popisuje Boris Carloff, který spolu s November 2nd skladbu produkoval. 

Písnička vypráví o tom, co by se mohlo stát, kdyby jedné temné noci vypadla elektřina a nastal blackout. „Je o strachu naší přetechnizované společnosti z přírody, která si chce vzít zpět, co jí člověk sebral. A zároveň o touze člověka se s ní spojit. O pocitu, že minulost je pryč, zítřek je nejistý a o hledání útočiště v náručí druhého člověka,“ říká zpěvačka Alexandra Langošová, jenž je pod skladbou podepsaná společně s kytaristou Romanem Helclem a producentem Borisem Carloffem.

Skupina November 2nd písničku Light Are Out vydává spolu s lyric videem 

Mix měl na starosti zvukový inženýr Andrew Scheps, který míchal nahrávky pro umělce jako Red Hot Chili Peppers, Adele, Metallica, Jay-Z a mnoho dalších. Jeho zvukové mixy jsou proslulé moderním zvukem, vyváženým poměrem jednotlivých nástrojů, ale i vyšší hlasitostí. I proto Schepsovy služby často využívá například producent Rick Rubin. „Andrew dělal spoustu kapel, které v posledních letech posloucháme, ať už to jsou to The Heavy, Rival Sons, St. Paul and The Broken Bones nebo Hozier,“ popisuje kytarista Roman Helcl a dodává, že November 2nd si jeho jméno napsali ve studiu na stěnu k písničce Lights Are Out s dodatkem: Je třeba najít někoho, kdo mixuje jako Andrew Scheps! „Před pár týdny jsem náhodou viděl na facebooku fotku našeho kamaráda Carmena Rizza, jak stojí s Andrew Schepsem ve studiu někde ve Franicii. Napsal jsem mu zprávu, zda by ho o mix nepoprosil a připojil mp3. Za chvíli přišla odpověď, že skladbu poslouchali a Andrew má zájem. A pak nemějte rádi sociální sítě,“ dodává s úsměvem Helcl s tím, že do týdne bylo vše hotovo.

November 2nd mají na kontě tři oceňovaná alba, vysloužili si mimo jiné nominaci na Cenu Anděl. Písničky kapely zdobí některé české filmy, namátkou Občanský průkaz, DonT Stop, Minuta Věčnosti nebo Silný kafe.

Ještě před vydáním singlu kapela vypustila ochutnávku, jak bude novinka znít naživo