Obrázek k článku PREMIÉRA: Nežij na nule. Druhá tráva 33 let slaví spolu s Tomem Waitsem
| Šárka Hellerová | Foto: Dušan Tománek

PREMIÉRA: Nežij na nule. Druhá tráva 33 let slaví spolu s Tomem Waitsem

Přebásněnou skladbu Hold On Toma Waitse má Druhá tráva ve svém repertoáru už nějaký čas. Vyšla na albu Díl první a nyní, v době kdy kapela slaví 33 let na hudební scéně, se píseň Zůstaň dočkala videoklipu a nové živé nahrávky.

Ta vznikla naživo přímo během filmování, které se odehrálo na Vysočině na chalupě zpěváka Roberta Křesťana. „Nápad s natáčením písně naživo se nám líbil hlavně kvůli autentičnosti. Je pro nás přirozenější hrát na nástroje a zpívat. Jsme muzikanti, ne herci,“ popisuje bendžista Druhé trávy Luboš Malina, jenž s Robertem Křeštanem Druhou Trávu založil v roce 1991. Stejný postup zvolili již dříve, když nahrávala minulý videoklip ke skladbě Vlčí oči.

Skladbu Zůstaň, v níž se zpívá „Když už žiješ, nežij na nule,“ Druhá tráva zahraje i na vyprodaném koncertě v brněnské Mahenově divadle a 5. prosince na svém dosud největším koncertu ve Foru Karlín v Praze, kam stále ještě zbývají vstupenky. Oba večery skupinu mimořádně doprovodí hosté. „Zcela výjimečně rozšíříme kapelu a pozveme několik hostů. Mezi prvními oznámenými jsou kromě zpěvačky Kateřiny García dva fenomenální instrumentalisté. Hráč na klávesy a hammondovy varhany Jan Kořínek a kytarista Michal Pavlíček. Oba se připojí do repertoáru Druhé trávy,“ vysvětluje manažer Druhé trávy David Němeček s tím, že to tom, jaké skladby kapela zahraje, spolurozhoduje i hlasování fanoušků.

Deska Díl první (2020), z které Zůstaň pochází měla být původně dvojalbum, ale kvůli covidu se příprava zkomplikovala, a Robert Křesťan s kapelou ho rozdělil na dvě části. Díl první byl složen z coververzí a malé části původních skladeb, Díl druhý (2022) naopak z původních skladeb Druhé trávy s Křesťanovými texty, přičemž jen jedna píseň na nahrávce je převzatá.