Obrázek k článku PREMIÉRA: Labutí píseň pověstného olomouckého baru nazpívala kapela Tak co?
| Šárka Hellerová | Ilustrace: Kateřina Havlíčková

PREMIÉRA: Labutí píseň pověstného olomouckého baru nazpívala kapela Tak co?

Štamgastské prožitky z jednoho dnes již neexistujícího baru v Olomouci vtělila zdejší skupina Tak co? do písně, jíž startuje novou éru. Skladba Chodí sem i doktor Foltýn zachycuje osobnost autora i společenské dění, které sice není dnešní, ale opět se v nových variantách opakuje, a tak zní stále aktuálně.

„Na plazmě vysílaj průzkum, co dělal Stem,“ pozoruje ve svém oblíbeném baru protagonista písně. V době, kdy text Davida Hrbka vznikal, nešlo o průzkum k prezidentským volbám, které si uzurpují obrazovky dnes. Ani uprchlíci prolínající se písní i klipem nejsou lidé utíkající se před Putinovou válkou z Ukrajiny. Mimochodem, moment, kdy se miniatury postaviček prchajících před válkami na různých místech světa rozběhnou přímo po barovém pultu je poutavým momentem kresleného videoklipu.

Slova písně, ač v některých místech zcela konkrétní, nejdou v těchto tématech do detailu a jsou proto relativně nadčasová. Stejně tak pozorování dalších osob setkávajících se v oblíbeném podniku na olomouckém Horním náměstí má poměrně univerzální rysy. Obdobná rendez-vous můžete jistě pozorovat v jiných barech nejen u nás ale i ve světě.

Naprosto adresná je píseň ve své lokaci, kde se zrodila inspirace, i ve svém názvu, jenž inspiroval další štamgast Meex Clubu. Mezi ostatními pravidelnými návštěvníky, kteří autorovi textu Davidu Hrbkovi připomínali mafiány až „trochu směšné podvodníky východo-balkánského ražení“, v dobrém slova smyslu vynikal jistý MUDr. Foltýn. „Vyhlášený olomoucký lékař, první nebo jeden z prvních soukromých v Olomouci devadesátých let. MUDr. Foltýn byl v Meexu vždy jako zjevení, takže tam trochu působil jako někdo, kdo ze světa „tam venku“ přináší normálnost, k níž je možno se vztáhnout, a naopak se díky němu oddělit od zbytku štamgastů, kteří bývali jedním ze zdrojů pocitu samoty nejen v tomto konkrétním místě, ale taky v tomto globálním světě plném lidí prchajících před válkami v různých částech glóbu,“ představuje Hrbek zásadní postavu a inspiraci písně, ke které složil hudbu klávesista Marcel Harvey Harvánek.

Proč doktor Foltýn rád navštěvoval stejný bar jako David Hrbek? Měl ho přímo vedle své ordinace, a navíc se v něm smělo do poslední chvíle kouřit.

Na základě tohoto vyprávění a osobní návštěvy onoho baru nakreslila Kateřina Havlíčková jednoduchý leč trefný videoklip. Jedná se o její první animované video.

Skupina Tak co? novou skladbou navazuje na své debutové album Utajený výtah, zároveň se spolu s ní chce posunout dál. První album kapely přistálo v roce 2021 v naší rubrice Feedback a Dany Stejskal kapelu tehdy vůbec nešetřil. Pochválil sice texty a autorské písně, ale kritizoval aranže a zastydlý zvuk. Následně se ukázalo, že ho deska přeci jen zaujala spíš v tom dobrém, když vyrazil na křest do Olomouce. Skupině doporučil spojit se s producentem Honzou Ponocným, což se doopravdy stalo. Aktuální singl Ponocný ještě přímo neprodukoval, ale s kapelou ho konzultoval a výslednou verzi posvětil. V následujících měsících se od kapely Tak co? dočkáme dalších dvou novinek. Singly Podzim a Zpívej, který je věnovaný Davidu Stypkovi, již vznikají přímo v Ponocného produkci. Už písní Chodí sem i doktor Foltýn nás kapela příjemně překvapila, těšíme se, co bude dál.