Obrázek k článku PREMIÉRA: Divokej Bill na Běžícím pásu. Nový klip dýchá atmosférou letního turné
| Šárka Hellerová | Foto: Jaroslav Noska

PREMIÉRA: Divokej Bill na Běžícím pásu. Nový klip dýchá atmosférou letního turné

K závěru turné si kapela Divokej Bill, která letos slaví čtrvt století na hudební scéně, nadělila klip k písni Běžící pás. Jako na běžícím pásu Billové v létě fanouškům servírovali i koncerty, novinka zachycuje jejich pohodovou atmosféru. Již za pár dní skupinu čeká pauza a 19. ledna 2024 pak její dosud největší koncert v pražské O2 areně.

Videoklip k druhému singlu z květnového alba Bazilišek má premiéru v den, kdy Divokej Bill hraje „doma“ v Úvalech největší koncert letního turné. To již zavítalo do dvaceti dvou měst České republiky, do symbolických dvaceti pěti chybí poslední tři večery. Celé turné ve svých aftermovies dokumentoval a klip k Běžícím pásu natočil Martin Kolembář – zbývá mu zachytit poslední zastávky. Po Úvalech budou následovat ještě vystoupení v Pardubicích a Dolních Kounicích.

„Jízda s Baziliškem začíná Běžícím pásem. Výstižný název, protože i řada následujících písní je o pohybu vpřed. Krylovská vize „hledáme spásu, ale nevíme, co dál“ je vzápětí přebita chutí hledat si cestu – „naštěstí mám nápadů plnou hlavu“. Tvořit, tvořit, to je ta správná cesta. A tvořit nově – v závěru si užijeme dokonce kapku rapu,“ napsal o úvodní písni alba ve své recenzi Josef Vlček. „Po čtvrtstoletí na scéně natočil Divokej Bill album, které v sobě má energii, popové melodie a neustálý pohyb kupředu,“ charakterizoval celou desku.

Když už je řeč o pohybu: „Tenhle klip zachycuje atmosféru první poloviny naší šňůry, kterou jsem vlastně celou proseděl, jelikož jsem blbec a asi týden před prvním koncertem jsem si zlomil nohu. Tak možná ještě uděláme pokračování, kde už budu normálně stát“, říká se smíchem zpěvák a kytarista Vašek Bláha.

Když album Bazilišek vycházelo, představoval Bláha v celokapelním rozhovoru pro Headliner píseň Běžící pás takto: „Jo, to je davovka. Napadlo mě to podle kapely Šanov, měla taky písničku Běžící pás. Měl jsem ji rád a ta myšlenka, to je první verš. Když do toho Štěpán dodělal rap doprostřed, dal tomu hlavu a patu. A jasně to je to, co taky řeším pořád, jestli máme další nápady a bude z toho na desku. A máme!“ A vyjádřil se i k otázce opravdového nejen metaforického běhu: „Kdybych měl tady a teď běžet, dám sto metrů a vzdám to. Začne mě všude píchat a jsem v prdeli, ale na koncertě jsem schopen položit život. To samý mám na motorkách. Když někde jsme, necítím bolest a jsem vytrvalec. Mozek máš zapojenej na jednu věc a víš, že je to dobrý.“

Na začátku turné k 25 letům kapely jsme navštívili zastávku v Plzni, kde napříč publikem panovalo nadšení: „Všude se zpívalo nebo tancovalo, protože každý nakonec nějakou vzpomínku s písničkami Divokýha Billa má. Co se týče atmosféry, ten koncert neměl slabou chvíli. A tohle je přesně důvod, proč bude turné Divokýho Billa dobrý. Silný setlist, 25 let skvěle zahrané nostalgie v bezvadné formě,“ prorokoval Dany Stejskal – nyní se jede přesvědčit, zda jeho slova platí i pro konec turné. Pokud ano, je to dobrý základ pro velký lednový narozeninový koncert.

Že si 25 let na scéně pořádnou oslavu zaslouží, ilustrují slova Adama Karlíka. Připomínají, jak dlouho už spolu kapela vlastně hraje: „V té době ještě nebyl rozšířený internet. A tak jsme chodili na koncerty, poslouchali novou muziku společně v autě. Stačilo, když někdo dotáhl odněkud kazetu,“ vzpomínal na dobu, kdy tahle parta začínala.