Obrázek k článku PREMIÉRA: Klip Davida Kollera je jízda Za hranou. S Kodymem i Davidem Černým
| Šárka Hellerová | Foto: Marek Musil

PREMIÉRA: Klip Davida Kollera je jízda Za hranou. S Kodymem i Davidem Černým

David Koller videoklipem k singlu Za hranou uzavírá tvůrčí cyklus alba LP XXIII. Zpěvák se v novince vydává vlakem na metaforickou jízdu životem. Text písně je posledním dílem loni zemřelého Michala Ambrože.

Album LP XXIII vydal David Koller letos v únoru, nyní dokončil dvouletý projekt, v jehož rámci vznikly videoklipy ke každé písni z alba. „David Koller zvážněl a přitvrdil,“ psal Jarda Konáš v recenzi na desku. „Oproti předchozí nahrávce trochu potemněla, na výsledné kvalitě se hodně podepsali spolupracovníci.“ Jeho slova platí i pro aktuální singl.

Ondřej Bezr se Kollera na píseň Za Hranou ptal v rozhovoru, který vznikl u příležitosti vydání LP XXIII. Zajímalo ho, jestli Ambrož text psal přímo pro něj. „Ano, to je písnička pro naši kapelu a je to Michalův poslední text. Tím, co se stalo (Michal Ambrož, leader Jasné páky a Hudby Praha, 31. října 2022 zemřel – pozn. aut.), je to takové děsivější, ale jsem rád, že se textu Michal Pelant jako skladatel ujal a že jsme tu písničku udělali,“ odpověděl mu Koller.

Režie klipu se ujal autor scénáře Ivo Simona. Spolupracoval s Antonínem Kratochvílem – jiná estetika než černobílá byla touto volbou téměř vyloučena. Ačkoliv Kratochvíl nefotí černobíle bezvýhradně, pokud si vybavíte jeho portréty hudebníků, jakou jsou David Bowie, Keith Richards či Bob Dylan, není o čem se bavit.

„Potkávání, zanechávání sebe, sdílení, pokračování a uzavírání je hlavní téma klipu k písni Za hranou,“ říkají tvůrci klipu, v němž se Koller setkává mimo jiné s Petrem Vášou, současným frontmanem Jasné Páky, který zde představuje alter Ego Michala Ambrože, Robertem Kodymem, Davidem Černým, či členy své rodiny. „Být někdy, sám v sobě i k jiným, za hranou a získat tím, vyjít silnější a jít dál… Jen ta hrana se s věkem posouvá. Je ostřejší a nebezpečnější. Nicméně právě tam – a v návratech zpět od ní – se odehrává většina nejdůležitějších momentů v našich životech.“

27. října David Koller vyráží na podzimní turné. Aktuálně je naplánováno devět koncertů, první z nich je v Ústí nad Labem.