Obrázek k článku VIDEO: Rocková pocta devadesátkám? Ben Cristovao novým klipem překvapil
| Šárka Hellerová | Foto: Pavla Hartmanová

VIDEO: Rocková pocta devadesátkám? Ben Cristovao novým klipem překvapil

Aktuálním singlem Posílám ti lásku z loňského EP JENTAK skládá Cristovao poctu svým hudebním hrdinům. Takový Steven Tyler z Aerosmith by měl jistě radost. 

Novinka Posílám ti lásku svými aranžemi připomene náladu skladeb z devadesátých let. Ben Cristovao se dostává tak blízko procítěným rockovým baladám, jak to jen jde. I když slova by skladba v devadesátkách měla jistě jiná a v refrénu by nefigurovaly "lajky". Na velkolepě pojatý videoklip v režii Matyáše Vordy se na Headliner.cz můžete podívat v premiéře.

Zpěvák se na loňském EP JENTAK, z kterého sklaba Posílám ti lásku pochází, vymanil ze všech dosavadních škatulek a vzpomněl si na svou mladickou náklonost ke kytarám. Šlo mu to jako po másle i díky spolupráci s talentovaným Filipem Vlčkem, který album produkoval. 

S ním se Cristovao pracovně potkal už dřív. Nejprve při nahrávání skladby Tidal Wave od Vlčkovy kapely John Wolfhooker, kde Ben hostoval. Potom Benovi pomohl s písní Omaga pro soutěž Eurovision Song Contest. Tehdy už spolu dvojice připravovala skladby na nové EP. 

Singl dostal působivý vizuální háv v režii Matyáše Vordy. Ten se, jak je známo, nebojí velkolepých světelných show a Cristovaa nechal posílat rovnou celý lodní kontejner lásky. „Posílám ti lásku… Ta se přece nevejde do žádný malý obálky, jestli do něčeho, tak možná do lodního kontejneru a to bůh ví jestli. Právě lodní kontejner byl s trochou nadsázky inspirací pro set design. Sám sebe rentgenuje a ukazuje, jaká změť myšlenek je uvnitř,“ vysvětluje ideu videoklipu Vorda.

„Jsem mega rád za to, co se nám s teamem podařilo vytvořit a posílám lásku Matyášovi za úžasný nápad a realizaci vizuálu k jednomu z top tracků alba JENTAK,“ vzkazuje tvůrcům klipu Ben, který s celou nahrávkou JENTAK udělal další rázný krok proti jakémukoliv škatulkování. V podcastu s Honzou Vedralem přiznal, že když se jeho fanoušci rozplývají například nad novou rapovou skladbou a pochvalují si, že se vrátil „starej dobrej Ben“, baví ho razantně  obrátit směr.

„Rovnou jim tam pošlu největší slaďárnu,“ smál se zpěvák a o novém EP, které tou dobou teprve vznikalo, prozradil, že směr obrátí zcela a přijde něco, co ještě nikdy nedělal. „Takhle mě lidi určitě neznaj a bude to totální bomba,“ pochvaloval si.

„Po těch desíti jedenácti letech, co jsem začal dělat hudbu, se dostáváme k tomu, k čemu jsem měl sám blíž,“ řekl o JENTAK Cristovao s tím, že se přirozeně chtěl vrátit k hudbě, kterou jako teenager poslouchal a přál si ji sám zkusit. Prozradil také, že první tři alba, která si v životě koupil, byla od Aerosmith, Alicii Keys a Robbieho Williamse. 

Za každý světelný efekt nový strom

Videoklip k Posílám ti lásku je bohatý na oslnivé světelné efekty – přestože na první pohled spotřeboval značné množství energie, lze o něm říct, že je uhlíkově neutrální. Uhlíková stopa, kterou za sebou natáčení, včetně celé své produkce, zanechalo, byla vykompenzována výsadbou stromů v České republice.

„Tohle téma nás hodně láká a chceme ukazovat, že uhlíková neutralita nemusí vždy znamenat ústupky v produkci. Proto jsme nechali udělat Matyáše klip z hlediska světelné instalace co nejpompéznější,“ vysvětluje Lukáš Rychtařík z vydavatelství Championship Music, že mohutná světelná výprava má i tento symbolický význam.

Téma udržitelnosti hraje roli i v přípravách na další koncert Bena Cristovaa v pražské O2 areně. Bude se konat 1. října 2022 a i u této akce, hledají pořadatelé cestu k přiblížení se uhlíkové neutralitě.