Obrázek k článku Překvapení hitparády. 30 let starý debut Arakainu znovu boduje
| Radek Pavlovič | boi, Foto: Kateřina Helmichová, Supraphon

Překvapení hitparády. 30 let starý debut Arakainu znovu boduje

Viktor Sheen, Adele a... Arakain. Třetí místo v žebříčku nejúspěšnějších desek v zemi podle IFPI překvapivě obsadila tuzemská metalová klasika. V polovině prosince totiž vyšla reedice jejich kultovního debutu Thrash The Trash.

Thrash The Trash patří bez velkého přehánění mezi to nejlepší, co kdy u nás v metalu vyšlo. Prvotina pražských Arakain se objevila na porevolučním hudebním trhu na jaře 1990 a okamžitě způsobila poprask.

Kapela tehdy hrála jako o život a ve studiu Propast zaznamenala suverénní thrashmetalové album. To nejen že dokonale trefilo dobu a hlad po podobné hudbě, ale navíc sneslo srovnání s tehdejší metalovou Evropou. Desky se nakonec prodalo 125 tisíc kusů.

Jedno z prvních metalových alb v Česku se dosud nikdy nedočkalo žádné samostatné (!) reedice původního vydání. Až nyní tento rest vyplnilo vydavatelství Supraphon. Thrash The Trash vychází na CD i vinylu a vůbec poprvé i digitálně s bonusem v podobě dobových singlů. O remaster se postaralo studio SONO. Dokonce i známá šestiprstá pěst na obalu prošla grafickou rekonstrukcí. Aktuální vydání nabízí navíc i bohatou fotodokumentaci.

“Já jsem já
jeden z davu, jeden z mnoha
poslouchat nějakej brak už mi nestačí!
My jsme my,
generace metalová
nesmysly a fráze nějak nudí nás!”

Arakainu na příští rok plánuje oslavy 40 let na hudební scéně. Ty mají začít na jaře sérií samostatných koncertů po České republice, v létě pokračovat na řadě festivalů, slavností a celé tažení Arakain plánuje zakončit výročním koncertem 28. ledna 2023 v pražském O2 universu.

První místa hitparády zůstávají beze změny. Suverénně ji vede Viktor Sheen s albem Příběhy a sny a na dvojce zůstává britská zpěvačka Adele se svým generačním albem 30. Album Tomáše Kluse, které bylo minulý týden na třetím místě, propadlo na devítku. Zajímavostí je The Best of Miro Žbirka, které se znovu vrátilo do top 5.