Obrázek k článku Předskokani Imagine Dragons, kanadští Mother Mother se vrací bez draků
| Šárka Hellerová | Foto: Mackenzie Walker

Předskokani Imagine Dragons, kanadští Mother Mother se vrací bez draků

Jejich první pražský koncert se konal rovnou v největším možném formátu – v pražských Letňanech totiž předskakovali Imagine Dragons. 24. března 2024 kanadská kapela v Praze vystoupí znovu, tentokrát ve Foru Karlín.

V prvním letošním singlu Normalize zpíval frontman kapely Ryan Guldemond o významu jedinečnosti a metaforické smrti, která nastane, když nejste sami sebou. Novinka To My Heart plynule navazuje. Pojednává o leckdy náročném návratu k vlastnímu srdci.

„Je to píseň o putování zrádnou vnitřní krajinou uložených tělesných traumat, aby člověk bezpečně dorazil domů do prostoru srdce. Je to téma, které odráží staré přísloví: 'Jediná cesta ven je skrz',“ vysvětluje Guldemond.„Tento koncept je nám blízký a často se k němu vracíme, abychom se sami stali celistvějšími a v ideálním případě poskytli posluchačům určitou podporu, pokud se ocitnou na podobné, často kamenité cestě zpět k otevřenému srdci. Hudebně je to velmi klasická skupina Mother Mother, s akustickou kytarou a harmoniemi tria, které nás provázejí, což je estetika, která se na novém albu opakuje," dodává s odkazem na desku, jež vyjde příští rok.

To My Heart je druhým singlem z desky, která vyjde začátkem roku 2024

Novou píseň pětice, jíž už letos čekají jen vystoupení v Mexiku a Salt Lake City, vypustila spolu s oznámením, že na rok 2024 naplánovala třicet koncertů ve Velké Británii a dalších evropských zemích. Letos se zpěvák a kytarista Ryan Guldemond, vokalistky a klávesistky Molly Guldemond a Jasmin Parkin, bubeník Ali Siadat a baskytarista Mike Young předvedli mimo jiné na festivalech Reading a Leeds, Lollapalooza v Berlíně, Chile, Argentině a Brazílii, Corona Capital v Mexiku, Pukkelpop v Belgii, Frequency Festival v Rakousku a Lowlands v Nizozemsku.

Skupina z Vancouveru od svého vzniku v roce 2005 vydala osm alb, naposledy před dvěma lety desku Inside. Na festivalu v Readingu hovořili o té následující a prozradili, že už je v podstatě hotová. „Pracovali jsme na ní šest měsíců a vyjde v únoru příštího roku. Je kombinací pocty našim vlastním kořenům, což znamená přirozené akustické, ale i orchestrální instrumentace, ale zároveň se posouváme dopředu k modernímu velkolepému zvuku,“ prozradil zpěvák. 

Videoklip k Normalize dává tušit, že Mother Mother jsou fanoušci hororů