Obrázek k článku Precizní Metallica měla plno, přetahovala a lidé ji odmítali pustit z pódia
| Liv Boková | Foto: Jan Nožička

Precizní Metallica měla plno, přetahovala a lidé ji odmítali pustit z pódia

Hlavní hvězda jednodenního festivalu Prague Rocks v pražských Letňanech se předvedla jako absolutní třída. Není divu, že je inspirací pro nespočet kapel po celém světě, které z jejího odkazu čerpají a učí se od ní. Je i pokladem, který se předává z generace na generaci. V davu bylo vidět mnoho otců užívajících si společně se syny každý tón vystoupení milované Metalliky.

O zahájení rockově-metalového odpoledne se postarala ukrajinská formace The HardKiss, následovaná mladou americkou kapelou S8nt Elektric, obě se zpěvačkami. Jako další v pořadí nastoupili veteráni z amerického Portlandu Red Fang.

Jejich krajané Steel Panther pobavili příjemnou muzikou a nejednou rozesmáli vtipnou průpovídkou. Nevědět, že to je gró jejich produkce, jeden by si myslel, že jde o sexistická mačistická hovádka. Glam rockový vzhled, hudebně pohoda, řeči typu: „Pokud chce někdo kokain, přijďte za námi po koncertu.“ Nebo o tom, že jsme na místě kvůli heavy metalu a sexu s co nejvíce ženami. A taky se naučili česky říkat, co snad ještě nikdo před nimi: „Ukaž prsa.“ Což se o Mezinárodním dni bez kalhotek obzvlášť hodilo.

Steel Panther bavili a fantasticky u toho vypadali

Následovali další Američané Five Finger Death Punch. Kapela je jen tak silná, jako její nejslabší článek. A pokud je to frontman… dosaďte si sami. Ivan Moody toho hodně namluví a pramálo nazpívá, navíc často se mu vloudí do projevu falešný tón nebo mu hlas vynechává, ale zase se stihnul čtyřikrát převléknout.

Five Finger Death Punch nepatařili k vrcholům Prague Rocks

Kytaristé ho hlasově jasně převálcovali. Muzika celkově pěkně duněla a tlačila. Těžko říct, zda je dobře nebo špatně, že tak třetina koncertu jsou výplně, pauzy a samožerské projevy, místo hudební produkce.

Metallica je třída

Metallica se předvedla ve velkém stylu. Její vystoupení bylo důstojné a zároveň svěže novodobé. Pořadatelé ve středu odpoledne oznámili, že se mění časový harmonogram akce, protože se rozhodla hrát oproti původnímu plánu o půl hodiny déle. Už tehdy bylo jasné, že tento koncert bude speciální. A byl.

Oproti rozpisu začal o nějakých osm minut později, o které pak na konci kapela přetáhla policejní hodinu. Když se ozval z jejích vystoupení už notoricky známý úvod v podobě Morriconeho The Ecstasy od Gold, napětí v davu, jenž prakticky zaplnil celou plochu i tribuny, bylo jako našponovaná struna před prasknutím. V ten moment to muzikanti odpálili peckou Whiplash a pak už jízda plynule pokračovala až k závěrečným explozím.

Ikonická píseň Enter Sandman zazněla už jako třetí v pořadí a po ní frontman James Hetfield promluvil k publiku. Spolu s přivítáním také poděkoval a vyjádřil ohromnou vděčnost za to, že lidé přišli a kapela pro ně může hrát. V průběhu koncertu několikrát pronesl pár slov, která byla o propojení na jejím koncertě, o tom, že všichni přítomní jsou jedna velká rodina.

Metallica vystoupila na pódiu uzpůsobeném tak, že v jedné části show hrála, včetně bicích uprostřed golden circle. O efekty se postarala zajímavě navržená světla a vcelku decentní vkusně zvolená a efektně působící projekce.

Zvuk byl na různých místech různý. Co si budeme povídat, tak, jako v uzavřené hale, nikdy při open air vystoupení znít nebude. Vzhledem k rozmístění dokrývek byl nejsilnější a nejvyrovnanější někde uprostřed cesty od pódia k oplocení za stánky s občerstvením. Kytarová sóla Kirka Hammetta i paličkové reje často vysmívaného bubeníka Larse Ulricha byly jasně čitelné, Hetfieldův zpěv taky v pořádku a ta basa. Robert Trujillo má snad nejdunivější baskytaru na světě.

Zhruba v polovině vystoupení zazněla baladická Nothing Else Matters. Tu vždy zpívají úplně všichni, včerejší večer nebyl výjimkou. A bylo také vidět mnoho ploužících párů.

Při For Whom The Bell Tolls si Hammet a Trujillo v podřepu stojíc naproti sobě hráli na kočkující se šelmy a následně se jakoby honili po pódiu. Už dříve občas muziku doplnily menší plameny, teď vyšlehly ze všech stožárů po areálu vysoké a horké. Přišla dramatická mezihra a po ní Hetfield mluvil o vážném tématu – o sebevraždách. Řekl, že to jistě někdy napadlo každého z nás a pokud o tom někdo právě teď uvažuje, ať to nedělá, protože my všichni, co tu jsme, ho milujeme, Metallica ho miluje. Větší část koncertu proběhla za světla, západ slunce za pódiem jistě neplánovaně výrazně umocnil efekt světelné show. Teď už byla úplná tma a o to častěji také šlehaly plamínky a plameny.

Hammetova kytara vazbí a Hetfield se ptá, jestli hrát něco z Kill 'Em All. S hlasitostí odpovědi není spokojený, vyžaduje novou a silnější reakci. Druhý pokus už je v pořádku a za odměnu dostáváme Seek and Destroy.

Před přídavkem se na zadní stěnu pódia promítají cáry bílé, modré a červené barvy, jež se potupně spojí v českou vlajku. Přichází malý ohňostrojík a při písni Damage, Inc. vévodí projekci několik menších vlajek České republiky. Válečné intro, rachejtle a plameny obstarávají úvod mocné písně One.

O monstrózní finiš se postarala ikonická Master of Puppets, při níž kapelu s publikem propojují sítě modrých a zelených laserových nití a na závěr exploduje velký ohňostroj. Kapela se loučí, ale žádný masový úprk na metro se nekoná. Lidé zůstávají na místě a plni emocí odmítají Metallicu nechat odejít.

Prague Rocks – Metallica
+The Hardkiss, S8nt Elektric, Red Fang,
Steel Panther, Five Finger Death Punch
22. 6. 2022, Letiště Letňany
Hodnocení: 90 %