Obrázek k článku Kato se přestěhoval z maringotky. Nové album Prago Union? Přijdu hned
| Honza Vedral | Foto: Marek Musil

Kato se přestěhoval z maringotky. Nové album Prago Union? Přijdu hned

S deskou Made in Strašnice jsou Prago Union mezi nominovanými na kapelu roku v Andělech. Jejich centrální mozek Kato mezitím přestěhoval studio Strojovna z maringotky a má po kupě nové album s pracovním názvem Přijdu hned.

Je evidentní, že se Kato nefláká. Album by mělo být venku po prázdninách. Podle prvního poslechu, který jsme absolvovali v nové Strojovně, nabídne novou energii a další salvu chytrých rýmů a oldschoolem poprášených houpavých beatů.

Co že ses pustil hned do dalšího alba? Vždyť Made in Strašnice vyšlo před
půl rokem…

Sám nevím, jak se to seběhlo. Asi jsem si prostě řekl, že nebudu odpočívat, a pokračoval jsem v dělání beatů, až jsem zjistil, že jich mám zase osmdesát. Takže nastala stejná situace jako před Made in Strašnice, i když to jich bylo jenom šedesát. A tak jsem se začal probírat svými zápisky, abych zjistil, jestli je mám čím naplnit, abych se v tom zase neztratil. A zjistil jsem, že mám. 

Čím jsi začal?

Celé to spustila písnička Pomalu, ale rychle. Do toho beatu jsem se najednou ponořil víc než do ostatních. Oproti svým zvyklostem jsem napsal text přímo do beatu, když jsem ho dělal. To mě nakoplo k tomu, abych psal dál. Ta skladba byla dostatečně jiná a to se mi líbilo, protože chci, aby se to desku od desky někam posouvalo. Samozřejmě v rámci mýho límce. Je to skladba o tom, že je dobrý se uprostřed všech těch věcí, co se dějou, zastavit, zvednout prostředníček a vyčistit si hlavu.  

Taky muselo mít vliv, že jsi přestěhoval Strojovnu z maringotky…

Už jsem tam udělal dvě desky, takže maringotka byla vyčerpaná. Stejně jsem tam odsud měl odejít. Ale udělal jsem to dokonce o dva měsíce dřív.

Na první poslech to bude veselá, až rozverná deska. Jak to přišlo?

To byl asi druhý zásadní impulz, že mi to šlo tak rychle. Nazval bych to pozitivním vývojem v citový oblasti. Ale nechci to moc rozebírat. Ale v mém osobním životě se zkrátka dějí dobré věci a ty mě ženou k aktivitě.

Zatím se album jmenuje Přijdu hned?

Asi jo. Původně jsem ho chtěl pojmenovat Psací potřeby, ale pak jsem si říkal, že by to možná lidi nepochopili, jak jsem to myslel, že mám prostě potřebu psát. A tak vzniklo Přijdu hned. Je to takový nenápaditý, ale ve spojení se mnou mi to přijde docela vtipný.

Jo, rozesmálo mě to.

Dělám si srandu ze svojí dochvilnosti. I když to není tak strašný. Upletl jsem si sám na sebe bič vlastníma historkama. Ale alespoň nikdo nikde nečeká, že přijdu včas. Dělám si z toho legraci, ale všechno má svůj čas, zvlášť když jde o muziku. Protože vždycky, když nepřijdu, kdy mám, je to, protože dělám nový pecky.

Rap a produkce bude klasika? Všechno jsi dělal sám nebo jsi zapojil kapelu?

Ještě ne, ale plánuju to. Jenže s tou naší kapelou je to jako se mnou. Dát něco dohromady, aby tam byli všichni, to je potíž. Ale určitě je angažuju, stejně tak potřebuju dohrát skreče, featuringy a tak. To všechno teprve přijde.

Kdy bude album venku?

Rád bych, aby album šlo ven po prázdninách. To je dobrej čas. Ale do tý doby toho musím dost stihnout. Teď jsme po čtvrt roce hráli koncert a už by to snad mělo zase jet. Těším se, že jich bude víc. 

Pragobřinkostroj

Ještě před vydáním alba vyráží Prago Union na akustické turné, začíná 15. března v pražské Malostranské besedě pod názvem Pragobřinkostroj Katův rap na něm zazní pouze v doprovodu klavíru. „Na ten nápad mě přivedla řada žádostí, abych se svými texty vystoupil bez hudebního doprovodu. Zpravidla se jednalo o literární večírky a podobně, ale i přesto to mé od přírody stydlivé povaze přinášelo dost pocení navíc,” vysvětluje Kato. A tak přišel na svět koncept Prago Union textů v doprovodu nefalšovaného klavírního křídla. Kato bude své texty “recitovat” po boku Jena Hovorky - klávesisty Prago Union, takže nějaké velké sehrávání nebylo na pořadu dne. Jen místy přispěje i svým beatboxem a jinými klapkostroji.