Obrázek k článku GLOSA: Něžná a pokorná Aneta. Když bilancuje, dějí se zázraky
| Jarda Konáš | Foto: Helena Kadlčíková

GLOSA: Něžná a pokorná Aneta. Když bilancuje, dějí se zázraky

Jestli má být nový singl Anety Langerové nazvaný Zázračná písně krajina pouhou zastávkou po dvaceti letech kariéry, člověk aby se pomalu těšil, co přijde dál.

Připravovat nové singly k bestovce není žádná sranda. Mají podpořit prodej kompilace, zapadnout mezi staré skladby, zároveň přinést něco nového, případně fanoušky přesvědčit, že nějaký ten výběr není žádné rozloučení, ale jede se dál. Někdy se jde na jistotu a složí se modelová píseň, aby pamětníci slyšeli, že bilancující hvězda to má pořád v sobě. Jindy se trochu víc experimentuje v duchu „tohle jsem já teď a tady, až sem jsem dokráčel.“

Přesně taková je novinka Anety Langerové Zázračná písně krajina. Jde o výpravnou, ale zároveň pokornou a něžnou skladbu. Má v sobě drama, ten klavír a bicí vezou zbytek skladby k epice stadionového popu, zatímco gospelový sbor a smyčce to celé zase halí do peřin a kladou kamsi do trávy uprostřed slunečné krajiny, kdybychom měli zůstat u těch přírodních motivů.

Je to věru zajímavá skladba. Langerová se poměrně záhy po úspěchu v talentové soutěži změnila z popového káčátka ve výraznou zpěvačku, a následně už jen cizelovala svůj tvůrčí projev k větší autonomii. Zázračná písně krajina je zatím posledním krokem na této cestě a posluchač opět může být mile překvapen, co nového to vlastně od zpěvačky slyší. Hodně dělá i ta živá produkce.

Komplilaci Zázračná písně krajina 20 let si fanoušci nejspíš nepoběží koupit kvůli této skladbě a dost možná pro ně nový singl mezi známějšími písněmi při poslechu zapadne. Jde ovšem o zachycení další pozoruhodné mezifáze v neméně pozoruhodné profesní dráze Anety Langerové. Nezbývá než gratulovat k prvním dvaceti letům na scéně a těšit se, co přinesou další roky.